UMJETNOST UZ ČIŠĆENJE

Niste znali da robotički usisivač možete iskoristiti i za ovo

20.06.2014 u 11:00

Bionic
Reading

Je li uopće moguće spojiti čišćenje kuće s fotografijom? Ako imate robotski usisavač bilo koje vrste i nešto LED-ica - svakako. Korištenjem 'light painting' metode snimanja fotografija, moguće je dobiti nevjerojatno lijepe slike interijera

Za snimanje materijala poput ovog iz naslove fotografije potreban vam je dakle robotoski usisavač, fotoaparat s mogućnosti ručne ekspozicije (po mogućnosti daljinski kontroliran), stativ i osvjetljenje koje ste se odlučili postaviti na robotski usisavač. Naravno - sve je potrebno raditi u mraku, ako se želi najbolji mogući rezultat.

Cijela priča počinje tako da zapravo lampice na usisavaču 'ocrtavaju' trag na konačnoj slici, a kako ti minijaturni roboti imaju neobične kretnje, rezultati su poput nečega iz filmova.


Da bi fotografije ispale kvalitetne i uz što manje šuma, valja prilagoditi ISO osjetljivost na nešto niže vrijednosti (ISO 100 je preporučljivo), a objektiv kojim se snima bi trebao biti širokokutan, kako bi kadar bio ispunjen lutanjem robota. Neki od robota već imaju integrirane lampice pa je i to moguće iskoristiti, baš kao i ručno upravljanje, kojim je moguće izvesti neobične oblike.

Za inspiraciju svakako posjetite Roomba Art grupu na stranici Flickr, a u nastavku pogledajte i kako je to izvela ekipa sa CNeta: