USPRKOS OBEĆANJIMA

Ništa od enkripcije na Androidu 5.0 Lollipop

05.03.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Po otkrivanju Androida 5.0, Google je posebno naglasio kako će potpuna enkripcija sadržaja memorije biti omogućena i uobičajena. Kako mobilni uređaji polako dobivaju nadogradnju na novu verziju mobilne platforme, jedna stvar je postala itekako uočljiva - enkripcije nema...

U zasebnom tekstu na službenom blogu, kompanija je objasnila kako će korisnikova particija s podacima biti kreirana po prvom podizanju sustava, a enkripcija će biti zadana od trenutka paljenja uređaja s Lollipopom.

Nexus 6 i Nexus 9 donose takvu enkripciju, no Lollipop je nije donio i za starije uređaje - one koji su nadograđeni na novu verziju platforme. Takav potez je u nekom smislu logičan, jer bi možda došlo do određenih problema, no...čini se kako i novi uređaji ne dolaze s enkripcijom.

Stvar je otkrila Ars Technica, a po dokumentaciji izgleda kako proizvođači moraju zadovoljiti tek kriterij mogućnosti enkripcije. Osim te podrške, proizvođači mobilnih uređaja dalje mogu potpuno ignorirati enkripciju i ostaviti je neaktivnom - što po svoj prilici i čine. Posrijedi je vjerojatno onemogućavanje kako bi performanse uređaja ostale zadovoljavajuće za krajnjeg korisnika.

Google se polako ostavio stvari i najavio kako će tek buduće verzije Android platforme zapravo zahtijevati enkripcije spremišnog prostora. Do tada...