IGRAĆE KONZOLE

Nintendo Switch rasprodan u SAD-u, preprodavači mu udvostručili cijenu

15.04.2020 u 11:00

Bionic
Reading

Uoči globalne pandemije milijuni Amerikanaca zbog društvenog distanciranja ostaje kod kuće, hrpa njih ima djecu i shodno tome žele nabaviti Nintendovu popularnu konzolu. Problem je, doduše, što je prijenosna platforma iz Nintenda skoro potpuno rasprodana

Nintendova popularna prijenosna konzola postala je jednim od najpoželjnijih uređaja. Milijuni roditelja koji su zbog koronavirusa prisiljeni provoditi cijeli dan u kući sa djecom koja također ne idu u školu očajnički su počeli tražiti načine na koje se mogu zabavljati kao obitelj i jedna od prvih stvari na listi bila je i konzola iz Nintenda. Jedini problem je što sam Nintendo još od siječnja nije uspio proizvesti dovoljno konzola da pokrije potražnju. Manjak Switcheva na američkom i europskom tržištu rezultirao je mahnitim porastom cijene kod preprodavača koji za konzolu traže skoro dvostruku cijenu.

Premda u Hrvatskoj još ne bilježimo dramatičnu nedostupnost popularne gejming platforme, očito je da se ona kupuje, s obzirom da su zalihe, premda prisutne, relativno niske. Prema izvješćima Eurogamera i Business Insidera, kupci u SAD-u i Engleskoj nisu takve sreće - konzolu je u online trgovinama iznimno teško pronaći, a preprodavači na Amazonu i eBayju prodaju je po skoro dvostrukoj cijeni.

Prema riječima prodavača koji je razgovarao s Gameindustry.bizom, razlog zašto na tržištu uglavnom ostaju Lite verzije konzole leži u prirodi proizvoda. Dok Nintendo Switch možete spajati na TV i njegove kontrolere koristiti za igru u dva igrača, Lite to ne može, što ga automatski čini manje privlačnim obiteljima s djecom. Situacija je vrlo slična na eBayju gdje velik broj dobavljača polako ostaje bez konzola i sve što se može kupiti dostupno je iz druge ruke. U Engleskoj se, primjerice, Nintendo Switch u dućanu prodaje za oko 3000 kuna, dok preprodavači na eBayju za njega traže oko 6000 do 7000 kuna.

Eurogamer naglašava da je i prije pandemije koronavirusa dostupnost Nitendo Switcha bila sporadična. Danas je, kažu, situacija takva da čim neki dućan nabavi Nitendo Switch, on se rasproda u manje od 24 sata. Nišda bolje ne prolazi ni fitnes igra za Switch - Ring Fit Adventure, koja je potpuno rasprodana već tjednima.