SERVIS

Nintendo će besplatno popraviti Joy-Con i ako mu je prošlo jamstvo

04.04.2023 u 14:12

Bionic
Reading

Kompanija je potvrdila da će problem sa 'zanošenjem' kontrolera za Nintendo Switch na određenim teritorijima, uključujući i Europsku Uniju, do daljnjega popravljati besplatno

Nintendo je počeo nuditi besplatne popravke za neispravne Joy-Conove u više dijelova Europe bez obzira na status jamstva, piše Verge. Na stranici za podršku na Nintendovoj web stranici u Velikoj Britaniji tvrtka navodi da će popraviti Joy-Cone čiji analogna palica zanosi - 'bez naknade' u Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj i Europskom gospodarskom prostoru (EEA) - čak ako im je dvogodišnja garancija istekla.

Premda Nintendo u Sjevernoj Americi, Latinskoj Americi i Francuskoj nudi besplatne popravke za Joy-Cone izvan jamstva, do sad tu politiku nije proširio politiku na UK, Švicarsku i EEA. Tvrtka je u tim zemljama prethodno besplatno popravljala neispravne Joy-Conove samo ako su imali aktivno jamstvo, no nije poznto koliko je dugo ova ponuda bila aktivna.

Postoje neke iznimke od ove politike. Nintendo u ugovoru navodi da bi mogao 'odbiti pružiti popravke' za pomicanje palice uzrokovane dodacima trećih strana, ako je uzrokovano slučajnim oštećenjem ili ako je kontroler 'otvorio, modificirao ili popravio' netko tko nije ovlašten od strane Nintenda. Ovo također implicira da se neispravne Joy-Conove ne može zauvijek besplatno popravljati jer je ova ponuda dostupna samo 'do daljnje obavijesti'.

Joy-Con drift analogne palice kvar je koji uzrokuje da senzor na kontroleru registrira unos i kad ga nema, što je, podsjetimo, problem Nintendove konzole još od njezinog prvog izlaska 2017.

Nintendo sugerira da se problem možda nikada neće riješiti, dok vodeći ljudi tvrde da je drift nešto čime se tvrtka 'kontinuirano bavi'. Ovaj je problem rezultirao brojnim tužbama - uključujući onu koja je ove godine odbačena na sudu nakon što je sudac stao na stranu Nintenda.

Nintendov odgovor na zanošenje Joy-Cona privukao je pozornost vladinih nadzornika i skupina za prava potrošača. 2021. je Europska potrošačka organizacija (BEUC) pozvala Europsku komisiju da istraži problem, dok je studija potrošačke grupe sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu kasnije otkrila da zanošenje palice uzrokuje greška u dizajnu.

Problem bi se čak mogao ponoviti u novim modelima OLED Switcha, što je neke treće strane potaklo da osmisle svoje Joy-Con dizajne otporne na zanošenje.