MOBILNI GEJMING U UZLETU

Nećete vjerovati koliko zarađuju najpopularnije mobilne igre

25.11.2014 u 11:39

Bionic
Reading

Nakon što saznate koliko novca zarađuju vaše omiljene mobilne igre te nakon toga bacite pogled na njihove visokobudžetne foršpane, ostat ćete bez riječi

Općenito je poznato kako je gejming industrija po zaradi uspješno nadmašila filmsku industriju. Također je poznato koliko puno novca ulupavamo u mobilne igre. Međutim, malo je tko iz šire javnosti u potpunosti upoznat s činjenicom koliko te male stvari na našim pametnim telefonima zapravo zarađuju. Brojke koje ćemo iznijeti u ovom članku mogle bi vas iznenaditi.

Naime, mobilni gejming strahovito je unosan biznis. Kao i kod 'klasične' videoigre, većina novca unesenog u projekt završi u marketingu, no ono što je najviše privlačno (barem mladim razvojnim stručnjacima/developerima) je to da igre ne moraju nužno imati visoke produkcijske vrijednosti. Pravi kraljevi app svijeta su i dalje igre za koje svi znamo, htjeli ih mi igrati ili ne. Ovo je, u jednu ruku, i dokaz kako reklama doseže dalje od samog softvera. Istaknimo također kako je ovo računica samo za iOS. Dodajte tome količinu novca koje ove igre zarađuju na Androidu i vjerujte nam - ostat ćete zapanjeni.

Clash of Clans trailer



Apsolutni je kralj svih mikrotransakcija real-time strategija Clash of Clans (Android, iOS). Ovaj neopisivo popularan obrambeno-napadačko-strateški naslov u kojem gradite bazu i branite se od drugih igrača najviše novca zarađuje na prodaji in-app valute koju je bez plaćanja pravim novcem relativno teško sakupljati. Zarada? 1.415.090 američkih dolara dnevno. Uzmite također u obzir to da igru dnevno zaigra preko 55 tisuća novih korisnika.

Candy Crush Saga trailer


Drugo mjesto zauzima široj publici poznata slagalica Candy Crush Saga (Android, iOS) sa zaradom od sitnih 989.307 dolara po danu. Njezini tvorci neopisivo su studiozni oko dizajna, te pažljivo dodaju ili oduzimaju gameplay elemente kako bi igru na suludo subliminalnim razinama učinili privlačnijom čim širem broju korisnika. Ovo, da budemo jasni, uopće nije vic. Savršena kombinacija ubitačne izazovnosti, elegantne krivulje učenja, te šarenih bombončića koji su praktički postali igrin 'trademark'. Zbog čega korisnici na igru troše toliko novca? Zato što sukladno s vašim napredovanjem sve postaje teže, a bonusi i powerupovi koji vam olakšavaju napredak mame već od prvog neuspješno odigranog nivoa.

Game of War: Fire Age Kate Upton


Sljedeći na našem popisu najprofitabilnijih klasični je strateški vremenski vakuum pod imenom Game of War: Fire Age (Android, iOS). Kao i kod svih 'najboljih' mobilnih igara, radi se o iznimno zaraznom naslovu koji putem mikrotransakcija svaki dan ubire 844.334 američkih dolara. Kombiniramo li ovo sa porastom od 69.951 novih igrača dnevno, ovi astronomski rezultati nas nimalo ne iznenađuju. Na koji način privlači novac? Igrači pravim novcem mogu kupovati pojačanja svojeg imperija te, naravno, dodavati mu estetske detalje koji svima daju do znanja da ste najjači imperator na svijetu.

Farm Heroes Saga trailer


Četvrti u popisu je još jedan popularni 'spoji-tri' puzzler Farm Heroes Saga (Android, iOS). Njihov model zarade sličan je kao u Candy Crushu, što znači da ćete kupnjom bonusa doprinijeti dnevnoj bilanci od oko 343.352 dolara. Farm Heroes Saga podsjeća na Candy Crush Sagu dijelom i zbog toga što ju radi ista firma - King. Naravno, temeljne mehanike obje igre dovoljno su različite da pogode točno određeni segment tržišta. Podsjećamo, King je vrlo studiozan oko dizajna svojih igara, što znači da ako u njihovom fondu igara postoji naslov koji je možda previše sličan drugima, to je apsolutno planirano.

Hay Day trailer


Peti app s najvećom zaradom je menadžment manjih gospodarstava pod imenom Hay Day (Android, iOS). Napravljen u maniri popularnog Farmvilla, ovaj Supercellov casual naslov raspolaže klasičnom plejadom mikrotransakcija koje se nižu od specijalne valute do predmeta koje je samo moguće kupiti pravim novcem. Ukratko, trošite novac kako biste uljepšali svoju farmu. Taština je jedna vraška stvar uzmemo li u obzir da Hay Day dnevno zaradi 270.966 američkih dolara te privuče 22,317 novih korisnika.

Lista se s ovime, naravno, ne završava. Ovom prilikom naveli smo samo pet najuspješnijih mobilnih igara na tržištu. Dostići razinu uspjeha do kojeg su one došle doista je velik posao s obzirom na to da naoko jednostavni naslovi iza sebe, sukladno povećanju uspjeha, dobivaju sve veći i veći tim stručnjaka. Međutim, kao i kod svega, treba početi od nečega, što definitivno ne obeshrabruje mlade i ambiciozne developere.

Izvor: Topapps