KONZULTIRAJTE I LIJEČNIKA

Ne, Wikipedija nema odgovor na vaša medicinska pitanja

02.06.2014 u 06:33

Bionic
Reading

Kad se ne osjećate dobro, prirodno je da želite što brže doznati što ne štima. Mogli biste pasti u kušnju i odgovor potražiti isključivo na internetu. Ne preporučujemo

Prema rezultatima nedavno provedenog istraživanja, devet od deset članaka na Wikipediji o čestim bolestima i medicinskim problemima sadrže netočnosti.


Od 2001. godine, kada je pokrenuta, Wikipedia je postala najpopularnijim referentnim web odredištem opće namjene na svijetu. Sadrži više od 31 milijuna članaka na 285 jezika. Bar 20 tisuća tih članaka temom je vezano uz zdravlje.

Za razliku od klasičnih enciklopedija, članak na Wikipediji mogu objaviti, brisati i mijenjati i ljudi koji nisu stručno osposobljeni za pojedina područja, što povećava mogućnost pogreške. A ti članci niti ne prolaze stručnu reviziju poput onih objavljenih u medicinskim časopisima.

Istraživanje provedenona Sveučilistu Campbell u SAD-u provjeravalo je kakve se informacije nude uz bolesti i probleme kao što su dijabetes, rak pluća i bolovi u leđima.

Iako su brojne netočnosti bile manje i ne naročito važne, neke od njih mogle bi imati ozbiljne posljedice.

Kao primjer netočnosti navedena je tvrdnja kako je za ispravnu dijagnozu visokog krvnog tlaka potrebno očitati visoke vrijednosti u tri odvojena navrata. Kad bi se postupilo u skladu s tim savjetom, moglo bi doći do po zdravlje opasne odgode u liječenju.

Drugi primjer je članak o antidepresivima, prema kojem oni ne donose korist djeci. To, tvrde autori istraživanja, također nije točno, a moglo bi potaći roditelje da djeci ne dozvole uzimanje lijekova.

Packe su podijelili i farmaceutskim kompanijama poput AstraZenece, optuživši ih kako iz članaka o lijekovima na Wikipediji uklanjaju pojedinosti o štetnim nuspojavama.

Brine ih što se čak i medicinsko osoblje povremeno koristi člancima o zdravlju na Wikipediji, iako nisu naročito pouzdani. Prema ranijim istraživanjima, čak je 70 posto liječnika i studenata medicine u Velikoj Britaniji priznalo kako to čini.

Stoga su pozvali liječnike da se i sami uključe u uređivanje Wikipedije, kako bi članci bili što točniji.

Izvor:Daily Mail