VAŽNO UPOZORENJE

Ne nasjedajte, Microsoft vam nije poslao Windows 10!

  • Autor: J.D.
  • Zadnja izmjena 04.08.2015 00:56
  • Objavljeno 04.08.2015 u 00:56
Get Windows 10

Get Windows 10

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Windows 10, nova generacija operativnog sustava za osobna računala i tablete iz Redmonda pokazala se kao puni pogodak - barem kad je u pitanju popularnost. Dok Microsoft navodi kako neki korisnici još barem koji tjedan neće doći na red za besplatno preuzimanje 'desetke' na svoja računala, stvar su odlučili iskoristiti prevaranti

Windows 10 popularnost uživa, među ostalim, i zbog toga što je riječ o besplatnoj nadogradnji za sve vlasnike Windows 7 i Windows 8.1 licenci, a aplikacija Get Windows 10 će korisnicima pomoći u analizi računala i samoj instalaciji nove generacije OS-a. Međutim, kako bi se prvi bugovi ispeglali te kako bi serveri 'preživjeli' nadogradnju, sama digitalna distribucija nadogradnje odvija se u više stupnjeva pa će neki morati pričekati neko vrijeme da dobiju nadogradnju.


Situaciju su odlučili iskoristiti digitalni prevaranti, koji šalju e-mail poruke sa sadržajem koji tobože nudi 'instalacijsku datoteku za Windows 10'. Ukratko rečeno - na sadržaj se ne smije klikati, jer sadržava CTB-Locker kod, koji će onemogućiti korištenje računala dok će prevaranti zadovoljno trljati ruke - jer je u pitanju ransomware. 'Maskiranje' nepoželjnog sadržaja je napravljeno i lažnim tekstom unutar poruke, u kojoj stoji da je sadržaj 'već skeniran antivirusnim programom i da je čist'.

Vrijedi ponoviti - Microsoft sasvim sigurno ne šalje e-mail poruke s privitkom u obliku izvršne ili .zip datoteke i taj sadržaj valja odmah brisati i/ili prijaviti mail servisu kojim se služi korisnik.

Više informacija je moguće pročitati na Cisco blogu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!