KONKURENCIJA CHATGPT-JU

Nastavlja se utrka: I Amazon razvio vlastiti AI chatbot

29.11.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Amazon Q može se, između ostalog, povezati s uslugama kao što su Gmail, Google Drive, Microsoft Teams i Slack kako bi došao do dodatnih podataka

Amazon Web Services (AWS), odjel za računalstvo u oblaku diva digitalne trgovine, predstavio je Amazon Q, vlastiti chatbot temeljen na generativnoj umjetnoj inteligenciji koji se može posebno prilagoditi poslovanju.

Slično OpenAI-jevom ChatGPT-ju, Q-a mogu s njim razgovarati kao da je čovjek.

Marketinški stručnjaci, voditelji projekata i prodajni predstavnici u tvrtkama koje koriste AWS-ove usluge mogu potaknuti Amazon Q na izradu e-poruka, sažetaka izvješća i pisanje objava na blogu. IT stručnjaci i programeri mogu ga koristiti za provođenje istraživanja, kodiranje novih značajki, otklanjanje grešaka i izradu aplikacija na Amazonovim web poslužiteljima u oblaku.

Amazon Q može se povezati s uslugama kao što su Gmail, Google Drive, Microsoft Teams i Slack kako bi došao do dodatnih podataka.

Trenutno je dostupan korisnicima AWS-a u odabranim dijelovima Sjedinjenih Država. Na osnovnoj razini košta 20 američkih dolara mjesečno. Druga razina, koja uključuje dodatne značajke za tehničko osoblje, košta 25 dolara mjesečno po korisniku.

Amazon se tako priključio nizu tvrtki koje su predstavile vlastitog robota te vrste otkad je OpenAI izašao s ChatGPT-jem u studenom prošle godine.

Početkom veljače Microsoft je predstavio novo izdanje tražilice Bing, pojačano umjetnom inteligencijom, a u ožujku je u arenu pristigao i Googleov Bard. U travnju je Amazon najavio Bedrock, alat temeljen na generativnoj umjetnoj inteligenciji koji uključuje niz modela strojnog učenja.

U rujnu je su najavili ulaganje vrijedno četiri milijarde dolara u Anthropic, startup koji razvija rješenja za umjetnu inteligenciju, piše Business Insider.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.