IMA TOGA I KOD NAS

Ove dvije domaće tvrtke žele vam dostavljati naočale dronom

07.06.2018 u 08:23

Bionic
Reading

FramesPage i HexaWorx zajednički su testirali dostavu dioptrijskih naočala dronom. Zasad daleko od naseljenih područja, ali žele biti spremni za vrijeme kad će takva komercijalna usluga biti moguća i zakonom dopuštena

FramesPage i HexaWorx, dva hrvatska startupa, zajednički su testirali dostavu dioptrijskih naočala dronom. Pošto su hrvatski zakoni koji reguliraju letove bespilotnih letjelica prilično strogi, testiranje je obavljeno izvan Zagreba i izvan naseljenog područja.

Obuhvatilo je polijetanje i slijetanje po zadanim točkama. Pritom je korišteno gotovo softversko rješenje koje još nije prilagođeno urbanim sredinama. 'Softver za te potrebe tek treba biti razvijen', rekao je tportalu Ivan Vidaković, vlasnik Hexaworxa.

  • +11
Dronovi Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U toj je tvrtki razvijen i izrađen dron korišten u testiranju, a u studiju 3Dprintaj izradili su poseban nosač kutije s naočalama kako bi se omogućilo lakše stavljanje i uklanjanje. Za upravljanje je poslužilo standardno sučelje DJI.

Iako se dronove kod nas sve češće koristi za snimanja iz zraka, foto i videoprodukciju, u građevinskoj inspekciji, geodeziji, nadzoru granica i poljoprivredi, zbog zakonskih ograničenja ne može ih se koristiti za autonomni let na veće udaljenosti kakav bi tražila redovna dostava naočala i druge robe.

'Dron je i dalje samo elektronički sklop koji u bilo kojem trenutku i bez najave može odlučiti promijeniti smjer kretanja ili prestati raditi. Ljudi ne žele da im iznad glave prolaze strojevi s kamerama koji mogu pasti na njih. Također, problemi su i ograničenost leta zbog baterija te to što ih se može lako srušiti dok nisko lete', pojasnio je Vidaković.

Video koji ovdje možete pogledati nastao je u promotivne svrhe u kontroliranim uvjetima, kako bi dočarao budućim korisnicima kako bi dostava mogla izgledati.

Dostava Framesica dronom Izvor: Društvene mreže / Autor: FramesPage