NA MEĐUNARODNOJ SVEMIRSKOJ POSTAJI

NASA uspješno odradila prvi 3D ispis u svemiru

01.12.2014 u 06:35

Bionic
Reading

Problem gravitacije je itekako prisutan ako astronauti žele 3D printerima kreirati rezervne dijelove u svemiru. Stoga je na Međunarodnu svemirsku postaju stigao posebno kreirani uređaj, sposoban raditi u uvjetima mikrogravitacije, a NASA je i službeno potvrdila kako je prvi korak bio uspješan

Zahvaljujući misiji u rujnu, kojom je privatna kompanija SpaceX donijela zalihe na ISS, astronauti na stanici sada imaju priliku 3D pisačem raditi pokuse kakve je teško simulirati na Zemlji. Naravno, uređaj je testiran prije odlaska u svemir, no znanstvenici nisu bili potpuno sigurni hoće li se isprintani slojevi jednako hladiti, hoće li ostati traženog oblika i sl.

Pisač kojeg je napravila kompanija Made In Space baš poput uobičajenih 3D pisača koristi termoplastiku, a istraživači će nakon prvog pokusa napraviti još niz novih kako bi utvrdili hoće li svojstva plastike biti dostatna za izradu 'ozbiljnijih i većih dijelova'. Poseban problem je i zadržavanje minijaturnih dijelova plastike koji bi 'plutanjem' po stanici mogli napraviti i štetu.


Valja napomenuti da je pisač na ISS-u zapravo primio sheme za ispis primjeraka izravno sa Zemlje, a u 2015. se planira misija kojom će se objekti nastali 3D ispisom vratiti 'na tlo' za proučavanje. NASA i mnoge druge agencije se nadaju kako će ovim tehnologijama svemirske misije 'postati fleksibilnije' i sigurnije - iako je jasno da se za sada 3D ispisom ne može dobiti 'apsolutno sve potrebno za krpanje i održavanje opreme':