JESTE LI ZA PLIVANAC?

NASA upozorava: Najopasniji glečer na svijetu uskoro bi se mogao odlomiti

01.02.2019 u 15:03

Bionic
Reading

Američka agencija otkrila je veliku šupljinu u jednom od najopasnijih glečera na svijetu, a rezultat bi mogao biti dramatični porast globalne razine mora

NASA je primjetila veliku šupljinu u jednom od najopasnijih ledenjaka na svijetu, a rezultat bi mogao biti veliki porast globalne razine mora. Istraživanje koje predvodi agencija otkrilo je da ispod glečera Thwaites smještenog u Zapadnoj Antarktici postoji šupljina površine oko dvije trećine Manhattana i visine oko 304 metra.

Ta pukotina u sebi je mogla sadržavati 14 milijardi dona leda, s time da je vjerojatno nastala u razdoblju od oko tri godine, izvještavaju znanstvenici.

'Veličina pukotine ispod ledenjaka igra jako veliku ulogu u njegovom otapanju' rekao je glavni autor studije Pietro Milillo iz NASA-inog Laboratorija za istraživanje mlaznog pogona. 'Povećanjem temperature i vodene površine koja se nalazi pod ledom se ubrzava brzina njegovog otapanja'.

Thwaites je već dugo vremena prozivan jednim od najopasnijih ledenjaka na svijetu zato jer bi njegovo otapanje moglo brzo podići globalnu razinu mora. JPL tvrdi da je glečer veličine Floride te da ima dovoljno leda da podigne razinu mora za 66 cm ukoliko se u cijelosti otopi. Još jedan razlog zbog kojeg je opasan su ledenjaci koje bar za sad zadržava svojom masom. Oni bi, ako se otope, mogli podignuti razunu mora za dodatnih dva i pol metra.

  • +9
NASA je objavila fotografije o posljedicama koje ostavljamo na Zemlju Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA

Znanstvenici su do otkrića stigli pomoću radara montiranog na zrakoplov koji je polarna područja snimao tijekom istraživanja 2010. godine.