ASTRONOMIJA

NASA-ino novo vozilo za Mars spremno je za najopakije terene

21.06.2019 u 13:09

Bionic
Reading

Robotsko vozilo za misiju Mars 2020, najnovija iteracija NASA-inog robota za istraživanje Crvenog planeta ima vrlo zanimljivo rješenje za vožnju negostoljubivom površinom

NASA-in Mars 2020 Rover konačno je dobio 'noge' i kotače. Inženjeri su ovog tjedna instalirali bočne nosače i novu vrstu ovjesa za Mars Rover u JPL-ovom laboratoriju u Kaliforniji.

NASA od samog početka prijašnjih misija pomno promatra oštećenja na već aktivnim vozilima te to znanje koristi pri poboljšanju novih generacija robotskih istraživača. Tako je ovog siječnja objavila slike oštećenih kotača rovera Curiosty.

mehanički putnik

Zbogom Opportunity, i hvala ti na divnim fotografijama s Marsa

Pogledaj galeriju

Noge od titanija

Model koji će biti proizveden za misiju Mars 2020 koristi 'noge' napravljene od titanija koje koriste sličnu metodu konstrukcije korištenu pri izgradnji okvira za neke bicikle. Trenutni set od šest kotača je u stadiju testiranja te će biti zamijenjen 2020. Svaki kotač ima vlastiti motor, a prednji i zadnji par imaju posebne motore za skretanje. Zahvaljujući ovom rješenju Rover može skrenuti 360 stupnjeva dok stoji na mjestu.

Ovakva konstrukcija omogućava vozilu da zaobilazi kamenje i prepreke te se penje uz uzvisine do 45 stupnjeva nagiba bez straha od prevrtanja.

'Uz dodane kotače ovo vozilo izgleda kao punokrvni rover' komentirao je David Gruel, član razvojnog tima i mendažer testiranja i lansiranja u JPL-u.

NASA će nakon kotača raditi na razvoju i ugradnji robotske ruke, super kamere smještene na jarbol te konačno - instrumenta za pohranjivanje uzoraka koji u sebi sadrži čak 17 odvojenih motora za njihovo pohranjivanje. NASA-in rover za misiju Mars 2020. lansirat će se u srpnju iduće godine s Cape Canaverala u Floridi. Na Mars bi trebao sletjeti u veljači 2021.