PUT U SVEMIR

Neobična letjelica: NASA-in marsovski helikopter spreman je za Crveni planet

01.04.2020 u 08:12

Bionic
Reading

Na Mars će sletjeti s roverom Perseverance te će se nakon toga odvojiti i krenuti u istraživanje

NASA-ina nadolazeća misija na Mars donosi eksperimentalni helikopter koji je, prema najnovijem izvješću, na Zemlji dovršio svoje posljednje testiranje prije putovanja.

Marsovski helikopter na put prema Marsu kreće ovog srpnja, a pridružit će se roveru pod imeno Perseverance te doprinjeti misiji Mars 2020. NASA nastoji pogoditi rok lansiranja unatoč hrpi komplikacija uzrokovanih globalnom pandemijom. Uz konačna testiranja komponenti za misiju Mars 2020, čini se da je skoro sve spremno za veliko putovanje - rover i helikopter.

Nedavna testiranja helikoptera uključila su rotiranje elisa prije lansiranja tijekom kojih je vozilo dosegnulo brzinu od 50 rotacija u minuti. Ako sve prođe po planu, robot-helikopter će započeti svoje putovanje Marsom negdje tijekom 2021.

Dostizanje rokova za lansiranje misije Mars 2020 jedan je od najvećih prioriteta američke svemirske agencije, unatoč zatvaranju brojnih centara diljem SAD-a. S obzirom na kompliciranu korelaciju putanja Zemlje i Marsa, kašnjenje bi značilo da se let odgađa za dodatne dvije godine - nešto s čime su se već pomirila ujedinjena misija ESA-e i Rusije, zaključuje space.com.