univerzalno zagrijavanje

Ne samo Zemlja, zagrijava se i svemir: Temperatura mu se povećala deset puta u posljednjih 10 milijardi godina

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 14.01.2021 07:43
  • Objavljeno 14.01.2021 u 07:43
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Sergii Tsololo / Alamy / Alamy / Profimedia

Svemir se zagrijava zbog prirodnog procesa stvaranja galaksija i to nije povezano sa zatopljenjem na Zemlji. Ovi se fenomeni događaju na vrlo različitim udaljenostima i uopće nisu povezani, kažu znanstvenici

Studija objavljena u Astrophysical Journal (https://iopscience.iop.org/article/10.3847/1538-4357/abb403) istraživala je toplinsku povijest svemira tijekom posljednjih 10 milijardi godina. Otkrilo je da se srednja temperatura plina u svemiru povećala više od 10 puta tijekom tog razdoblja i dosegla oko dva milijuna Celzijevih stupnjeva.

Nova mjerenja potvrđuju nalaze Jima Peeblesa, dobitnika Nobelove nagrade za fiziku 2019. godine.

'Kako svemir evoluira, gravitacija uvlači tamnu tvar i plin iz svemira u galaksije i nakupine galaksija', objašnjava Yi-Kuan Chiang sa Državnog sveučilišta u Ohiju. 'To privlačenje je toliko silovito da zagrijava sve više plina.'

Nalazi su znanstvenicima pokazali kako mogu pratiti formiranje kozmičke strukture provjeravanjem temperature svemira.

tportal

Izvor: Ostale fotografije / Autor: D. Nelson / Illustris Collaboration

Istraživači su koristili novu metodu koja im je omogućila da procijene temperaturu plina dalje od Zemlje, što znači dalje u prošlost, i usporede ga s plinovima bližim Zemlji i sadašnjem vremenu. Istraživači su potvrdili da se svemir s vremenom zagrijava zbog gravitacijskog kolapsa kozmičke strukture, a zagrijavanje će se vjerojatno nastaviti.

Da bi razumjeli kako se temperatura svemira mijenjala s vremenom, istraživači su koristili podatke o svjetlosti u svemiru prikupljene u dvije misije, Planck i Sloan Digital Survey. Planck je misija Europske svemirske agencije koja djeluje uz veliko sudjelovanje NASA-e; Sloan prikuplja detaljne slike i spektre svjetlosti iz svemira.

Svemir se stalno širi i pritom - zagrijava

Izvor: Društvene mreže / Autor: Absolute Cosmos

Kombinirali su podatke iz dviju misija i procjenjivali udaljenosti vrućih plinova blizu i daleko mjerenjem crvenog pomaka, pojma koji astrofizičari koriste za procjenu kozmičke starosti u kojoj se promatraju udaljeni objekti. Crveni pomak ime je dobio po načinu na koji se produžuju valne duljine svjetlosti. Što je nešto dalje u svemiru, to je njegova valna duljina duža.

Koncept crvenog pomaka djeluje jer je svjetlost koju vidimo od objekata udaljenijih od Zemlje starija od svjetlosti koju vidimo od objekata bliže Zemlji; svjetlost udaljenih predmeta putovala je dužim putem da bi došla do nas. Ta činjenica, zajedno s metodom za procjenu temperature svjetlosti, omogućila je istraživačima da izmjere srednju temperaturu plinova u ranom svemiru i onih udaljenijih od nas te srednje vrijednosti usporede sa srednjom temperaturom plinova bliže Zemlji i današnjih plinova.

Istraživači su otkrili da ti plinovi u svemiru dosežu temperature od oko dva milijuna Celzijevih stupnjeva oko objekata koji se nalaze bliže Zemlji. To je desetak puta više od temperature plinova oko udaljenijih predmeta i onih koji se nalaze dalje u prošlosti.

Svemir se zagrijava zbog prirodnog procesa stvaranja galaksija i strukture. Nije povezano sa zatopljenjem na Zemlji. 'Ovi se fenomeni događaju na vrlo različitim udaljenostima i uopće nisu povezani', zaključuje Chang.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!