ZANIMLJIVA TEORIJA

Naš Mjesec je nastao od oceana magme s površine Zemlje?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 03.05.2019 10:45
  • Objavljeno 03.05.2019 u 10:45
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Japanski istraživački tim ponudio je mogući odgovor na pitanje zašto je Mjesec približno istog sastava kao i Zemlja

Više je teorija o nastanku Mjeseca. Jedna od najpopularnijih tvrdi kako je nastao nakon što je Zemlju u ranim fazama njenog formiranja pogodio veliki svemirski objekt nazvan Theia. Udar je u orbitu izbacio ogromnu količinu krhotina koje su se s vremenom skrutnule u mjesec.

Ali, postoji problem s tom teorijom. Matematički modeli pokazuju kako bi u tom slučaju većina materijala od kojih se Mjesec sastoji trebala doći od Theie. No, uzorci prikupljeni tijekom misija Apollo pokazuju kako je naš najbliži svemirski susjed sastavljen od istog materijala kao i matični nam planet.

ASTRONOMIJA

Turistički vodič kroz Sunčev sustav: Venera

Pogledaj galeriju
6

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Nature Geoscience nude moguće objašnjenje. Natsuki Hosono i njegov tim iz japanske Agencije za znanost i tehnologiju mora i Zemlje smatraju kako je Zemlja u vrijeme udara bila prekrivena vrelom magmom, ne tvrdom korom.

Magmu bi udar drugog nebeskog tijela značajno lakše izbacio u orbitu, gdje bi se rastopljeni materijal sa Zemlje brže ohladio i skrutnuo u Mjesec.

Ova teorija u velikoj mjeri počiva na određivanju vremena nastanka Mjeseca. Zemlja bi morala biti u točno određenom razdoblju zagrijanosti i konzistentnosti magme kako bi bila točna, piše MIT Technology Review.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!