NE ODUSTAJU

Nakon propalog pokušaja Microsoft predstavio Zo, slobodno je pitajte nešto

15.12.2016 u 15:45

Bionic
Reading

Ova godina za Microsoft je bila od velikog značaja i zbog napora ovog IT diva da stvori kvalitetne botove za čavrljanje. Jedan od prvih takvih pokušaja nazvan Tay osvanuo je početkom godine na društvenoj mreži Twitter, no s obzirom da su algoritmi učili (i) od trolova, Tay je u samo 24 sata postala 'nastrojena' Hitleru i rasizmu. Što je onda Microsoftov novi pokušaj nazvan Zo?

Zo je za sada dostupna za čavrljanje u sklopu komunikacijskog servisa Kik Messenger, a čini se kako je uistinu riječ o nasljedniku bota Tay. Da stvari ne bi izmakle kontroli kao ranije, već sada, tjedan dana nakon tzv. soft-launcha je nekih 115 tisuća Zo.ai korisnika (prema Microsoftu) otkrilo kako je Zo mnogo ograničenija. Takav potez Redmonda ne čudi.

Chatboti postaju sve popularniji, a IT divovi ulažu sve više napora u razvoj tih naprednih algoritama koje se marketinški voli nazivati i umjetnom inteligencijom. U rujnu ove godine Microsoft je tako ujedinio AI i istraživačke grupe pod jednim vodstvom, što je rezultiralo i novim web odredištem za novosti iz AI svijeta.


Pored toga, Microsoft radi na nizu fronti - razgovornim računalima, digitalnim pomoćnicima, kognitivnim servisima i sve zaokružuje Cortanom. Štoviše, Microsoft je baš ovih dana najavio kako će u 2017. godini stići prvi IoT uređaji koji integriraju njihovog virtualnog pomoćnika Cortanu.

Jedan od prvih bi mogao biti Harman Kardonov zvučnički sustav:

Via ZDNet