STRAH OD MATEMATIKE

Najviše mjesta ostalo na PMF-u, FER-u...

23.07.2013 u 16:14

Bionic
Reading

Kvote za redovite studije na Sveučilištu Zagrebu popunjene su na razini od 94 posto, za izvanredne studije 79 posto, a za stručne studije 77 posto. Međutim, zanimljivo je da je dosta mjesta ostalo nepopunjeno na najdeficitarnijim prirodoslovnim i tehničkim fakultetima

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje na ljetnom je upisnom roku 11.814 kandidata potvrdilo namjeru da se upiše na 230 studijskih programa Sveučilišta u Zagrebu. Iz rektorata poručuju da je to čak malo više nego u dvije prošle godine unatoč činjenici da je Senat krajem 2012. donio odluku o upisnim kriterijima koji su u odnosu na ostala sveučilišta i studijske programe u Hrvatskoj bitno zahtjevniji.

Davat će se subvencije za prirodoslovne studije

Veći broj slobodnih mjesta (njih ukupno 75) ostalo je na nastavničkim smjerovima Prirodoslovnomatematičkog fakulteta (Fizika i informatika, Fizika i kemija, Fizika i tehnika, Fizika, Matematika i fizika) koji su uglavnom deficitarni na tržištu rada. U svrhu poticanja studenata na upis nastavničkih smjerova u prirodoslovlju i informatici, Sveučilište u Zagrebu od sljedeće će akademske godine na tim smjerovima uvesti posebne subvencije za participacije studenata na višim godinama studija.

Mjesta za upis ostalo je i na studijima usmjerenima na informatiku i računarstvo koji su traženi na tržištu rada: Informacijski sustavi i Poslovni sustavi (FOI, sveučilišni studij, 47 mjesta), Primjena informacijske tehnologije u poslovanju (FOI, izvanredni i stručni, 26 mjesta), Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo (FER, 101 mjesto). Međutim, važno je reći da se za upis na spomenute sveučilišne studije traži položena viša razina matematike te da FER ima i dodatni upisni kriterij po kojem se traži da suma ocjena na maturi iz matematike i fizike mora biti veća ili jednaka 7.

Na još barem dva tehnička fakulteta ima ponešto slobodnih mjesta. Tako je na Grafičkom fakultetu za sada ostalo još 39 slobodnih mjesta, a na Tekstilno-tehnološkom fakultetu 24 upisna mjesta. U biotehničkom području važno je istaknuti da je na Agronomskom fakultetu ostalo je 16 slobodnih mjesta na studiju Krajobrazne arhitekture.

Bit će mjesta i na društveno-humanističkim studijima

Na jesen će mjesta biti i na nekim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu iz društveno-humanističkog područja. Na Hrvatskim studijima ima slobodnih mjesta na studijima Komunikologije, Sociologije, Latinskog jezika, Povijesti i Filozofije, kao i na studiju Indologije na Filozofskom fakultetu. Na Kineziološkom fakultetu slobodno je barem 180 mjesta na stručnom izvanrednom studiju za izobrazbu trenera. Na Katoličkom-bogoslovnom fakultetu ostalo je oko 180 slobodnih mjesta za upis na različite studijske programe, kao i 19 mjesta na studiju Protestantske teologije (zajednički studij Sveučilišta u Zagrebu i Teološkog fakulteta 'Matija Vlačić Ilirik'). Na Pravnom fakultetu ostalo je također 50-tak slobodnih mjesta na izvanrednom studiju Prava. Na kraju, na pojedinim studijima umjetničkih akademija ostalo je također slobodnih mjesta. Tako je na Muzičkoj akademiji ostalo 30-tak slobodnih upisnih mjesta, a na jesen će budući studenti moći konkurirati i za ukupnu predviđenu upisnu kvotu na studiju Glume, kao i za upis na tri sasvim nova studijska programa iz područja plesne umjetnosti. Riječ je o sveučilišnim preddiplomskim studijima Suvremeni ples (izvedbeni i nastavni studijski program) i Baletna pedagogija, koji će se od sljedeće akademske godine po prvi puta izvoditi u Hrvatskoj, i to na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Zbog zahtjevnosti organizacije razredbenog postupka za ove studije, za koje već sada vlada veliko zanimanje, upisi prve generacije studenata provodit će se samo u rujanskom roku. Na spomenute studijske programe moći će se upisati ukupno 30 studenata, pri čemu je u okviru kvote za studij Suvremeni ples predviđeno 22 mjesta (izvedbeni studij 15 mjesta, nastavnički studij 7 mjesta), a za studij Baletna pedagogija 8 upisnih mjesta. Konačne podatke o broju slobodnih mjesta za jesenski upisni rok kandidati moraju provjeriti na mrežnim stranicama www.postani-student.hr/Ucilista/Default.aspx . Ljetni upisni rok na Sveučilištu u Zagrebu uspješno se završava i vjerujemo da će se većina slobodnih mjesta popuniti u jesenskom roku te će podaci o ukupnoj popunjenosti biti poznati krajem rujna.