NOVO IZVJEŠĆE

Najveći rast zabilježio upravo Windows Phone

27.02.2014 u 15:42

Bionic
Reading

Dominantna platforma Android je i dalje na rubu 70 posto udjela u Europi, a Samsung je nastavio trend padanja udjela dok se borba različitih proizvođača rasplamsava. To navodi Kantar Worldpanel ComTech izvješće, uz dodatak da je i u tromjesečnom razdoblju, zaključno sa siječnjem 2014, Windows Phone i dalje platforma s najvećim zabilježenim rastom

Kantarov Dominic Sunnebo navodi da se prava bitka odvija među proizvođačima Android uređaja. Samsung je u odnosu na prethodno izvješće nastavio s padom (40,3 posto na 39,5 posto), dok LG, Sony i Motorola povećavaju svoj udio.

Sva tri spomenuta proizvođača nadaju se da će s ovogodišnjim Mobile World Congressom stvari nastaviti ići u tom pravcu, nauštrb udjela koji ima Samsung. 'Nokia je nastavila s uspješnom taktikom prikupljanja vlasnika običnih telefona diljem Europe', rekao je Sunnebo dodavši kako će u jednom trenutku Nokia morati ozbiljno zagristi i u ostalu (smartphone) konkurenciju. Windows Phone platforma je, vođena posebno jeftinim uređajem Lumia 520, zadržala dvoznamenkasti udio na tržištu već četvrti mjesec za redom.

U Kantaru smatraju da će Nokia morati pažljivo baratati s uspješnim, nižim segmentom uređaja te polako uvoditi kupce tih uređaja u srednji i visoki segment. Što se Applea tiče, postoje jasne naznake da se iPhone 5c, inicijalno smatran potpunim neuspjehom, polako ipak probija na tržište. Taj mobilni uređaj postao je treći najprodavaniji u prošla tri mjeseca, što je udio između modela 5s i 5c smanjilo na 2:1.


Od drugih zanimljivosti valja reći da je Kina tržište koje vodi u potražnji za phablet kategorijom uređaja, iako je porast zanimanja zabilježen u SAD-u i Europi. Sunnebo navodi da kupci takvih mobilnih telefona općenito pokazuju manje zanimanja za kupovinu tableta, što je logično s obzirom na kategoriju.

Stanje tržišta i mobilnih platformi moguće je vidjeti u tablici, a više informacija pronaći u priopćenju (.doc format):