FIT-PC2

Najtiše i najštedljivije računalo na tržištu

20.05.2009 u 15:03

Bionic
Reading

Fit-PC2 tvrtke CompuLab maleno je, nečujno i vrlo štedljivo računalo, koje se ipak može uhvatiti u koštac sa zahtjevnim zadacima kao što je prikaz videa u HD (1920x1080 piksela) razlučivosti

Sigurno ste čuli za netbook, no možda niste za nettop. To je termin kojim se obično opisuje maleno, štedljivo i prijenosno stolno računalo koje najčešće služi kao server za pohranu i razdiobu podataka ili pak kao centar kućnog kina.

Najštedljivije takvo računalo koje smo vidjeli zove se fit-PC2 i dolazi iz tvrtke CompuLab. Pogoni ga Intelov procesor Atom Z530, radnog takta 1.6GHz, ima 1 GB radne memorije, za grafiku je zaduženo integrirano rješenje Intel GMA500, a podatke pohranjuje na flash memorijsku karticu ili SATA tvrdi disk koji dolazi kao opcija. Viška topline se rješava preko aluminijskog kućišta, tako da mu ne trebaju ventilatori, što ga čini gotovo posve nečujnim, a potrošnja mu u najgorem slučaju doseže 9W.

Sve se to nalazi u majušnom kućištu, po dimenzijama sličnom kutiji za CD, koje zaista možete smjestiti bilo gdje (pa i na sam monitor), a unatoč tako malim dimenzijama fit-PC2 dolazi sa solidnim izborom ulaza i izlaza: tu je čak 6 USB portova te mrežni i digitalni video izlaz. Cijena je 249 do 299 dolara, ovisno o konfiguraciji.