KORONAVIRUS

Najnovija kineska aplikacija za provjeru opasnosti od zaraze koronavirusom korisničke podatke šalje policiji?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 03.03.2020 07:57
  • Objavljeno 03.03.2020 u 07:57
tportal

Izvor: EPA / Autor: JEON HEON-KYUN

Prema najnovijem izvješću New York Timesa, nova aplikacija koja bi građanima Kine trebala olakšati kretanje gusto naseljenim područjima ujedno služi kao prilika za još dublje sezanje u privatnost

Kineski tehnološki divovi razvili su aplikaciju koja pomoću specijalnih QR kodova različitih boja državnim dužnosnicima olakšava nadzor nad milijunima potencijalnih kliconoša uoči sve bržeg širenja koronavirusa.

Vlada Hangzhoua je u suradnji s Alibabom i Ant Financialom proizvela aplikaciju za smartfon pod imenom Alipay Health Code koja ljude dijeli u tri različite kategorije - zelenu, žutu i crvenu.

  • +4
  • +1

Koronavirus u Južnoj Koreji

Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Zelena boja znači da korisnik može putovati, dok žuta i crvena nalažu ostajanje u karanteni. Boju QR koda, prema službenom objašnjenju, koristi zdravstvene informacije o osobi te ih usklađuje s njegovom ili njezinom poviješću kretanja. Kineski tehnološki div Tencent razvio je vrlo sličan program za južnokineski grad Shenzen, a njegova namjena je određivanje tko točno mora u karantenu.

New York Times je analizirao softverski kod te je otkrio značajku koja informacije dijeli sa policijom te naglašava kako ona otvara vrata novoj razini nadgledanja javnosti koja bi mogla ostati na snazi dugo nakon što koronavirus prestane predstavljati izravnu prijetnju. Kineski se građani moraju predbilježiti za Alipay Health Code putem Antove aplikacije za plaćanje Alipay. Sustav se, prema Antu, trenutno koristi u preko 200 gradova te će uskoro krenuti u distribuciju diljem cijele Kine.

Zhou Jiangyong, tajnik komunističke partije u Hangzhouvu u izjavi je potvrdio da je softver za rejting zdravlja 'vrlo važna praksa u digitalnom tehnologijom poduprijetom rukovođenju' te je naglasio da se potpuno slaže sa daljnjim korištenjem aplikacije, izvještava Payments News.

Crveno, žuto, zeleno

Osobe koje dobiju zeleni QR kod slobodno mogu koristiti javni prijevoz i uredske zgrade te se bez smetnje mogu kretati gusto naseljenim područjima. Osoblje na kontrolnim točkama skenira kod i provjerava tjelesnu temperaturu prije nego što ih pušta u ograđenu zonu.

'Epidemija koronavirusa postala je medijem kojim se Kinom distribuira sustav za nadgledanje masa' komenitrala je Maya Wang, analitičarka ljudskih prava iz Kine. Wang upozorava da vlada već neko vrijeme koristi velike povijesne događaje poput olimpijskih igara u Pekingu ili svjetskojg sajma u Šangaju kako bi lansirala sustave za nadgledanje koji imaju daleko veći doseg od planiranog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!