NEMAN OD 600 KG

Na udicu ulovljen rekordni morski pas kučak!

05.06.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Američki je ribar u ponedjeljak na udicu ulovio morskog psa kučka, dugog gotovo tri i pol metra, što bi mogao biti najveći potvrđeni ulov te vrste u povijesti

Jason Johnston iz Mesquite u Texasu golemu je životinju ulovio pomoću dijelova ribe kao mamca u zaljevu Huntington u Kaliforniji.

Prema izviješćima američkih medija bitka nije bila laka – neman teška oko 600 kilograma razvukla je strunu na duljinu od oko 700 metara, a više puta je iskočila iz mora do visine od najmanje šest metara.

Johnston je svoj ulov nazvao golemom noćnom morom koja tjera strah u kosti svemu na što naiđe. 'Da kojim slučajem padnete iz broda u more i nađete se među njima, postali biste ručak. Ne bi vam odgrizao samo nogu, doslovno biste kliznuli niz njegovo grlo. Pogledajte ga', rekao je ribič iz Teksasa najavivši da će dio mesa uzeti za sebe i svoje kolege, a ostatak darovati utočištu za beskućnike.

Kapetan ribarskog broda tvrdi da su u kalifornijskim vodama znali viđati goleme primjerke kučka, ali nikada tolike.

Na engleskom jeziku kučak se zove mako, što dolazi od maorske riječi za morske pse i njihove zube. Spada u velike morske pse. Prosječna dužina odraslih kreće se oko 3,2 metra, a uglavnom teže od 60 do 135 kilograma. Ženke su veće od mužjaka. Najveći primjerak koji je ikada ulovljen (ali ne na udicu) bio je dug 4,45 metara u francuskim vodama. Živi u tropskim i umjerenim morima. Uglavnom se zadržava daleko od obala na dubinama do 150 metara, a tek povremeno prilazi otocima. Rijetko ulazi u mora čija je temperatura niža od 16°C. Udruga Greenpeace stavila ga je 2010. na listu ugroženih vrsta, a u Jadranu je zaštićen.