stiže 2018.

Na kineskoj Wikipediji radi 20.000 ljudi

04.05.2017 u 15:53

Bionic
Reading

Online enciklopedija Wikipedia će uskoro dobiti i kinesku konkurenciju. Službenici iz te zemlje tvrde kako su zaposlili više od 20 tisuća ljudi koji će raditi na projektu. Za razliku od Wiki, kojoj sadržaj uređuju volonteri, kinesko izdanje uređivat će tek pomno odabrani sa državnih sveučilišta

To da Kina izvodi ovako velik projekt vezan uz online enciklopedije uopće ne čudi. Tamošnjim vlastima je uobičajeno češljanje Wikipedije i blokiranje pristupa određenim njenim dijelovima (posebno vrijedi izdvojiti stranice vezane uz predsjednika Xi Jinpinga i Dalai Lamu). 

Što se planova tiče, kineskao online enciklopedija svoje će osnove imati iz prvog i drugog izdanja Velike kineske enciklopedije (redom iz 1993. i 2009.). Posebno je zanimljivo i to da je ideja o online izdanju odobrena još 2011. godine, no tek nedavno je počeo rad na njoj. Projekt će po objavi imati oko 300 tisuća unosa, a svaki od njih će u prosjeku imati tisuću riječi. 

Svakako je zanimljivo to da Kinezi navode 'međunarodni pritisak na Kinu kako bi vodili javnost i društvo' kao jedan od razloga zašto su se odlučili izraditi vlastitu internetsku enciklopediju. Nije potpuno jasno hoće li ovo značiti i prekid blokiranja nekih Wiki stranica.

Ono što jest jasno je da će inicijativa pokušati privući veći broj internauta na sadržaj koji su vlasti i - odobrile. 

Dok je Wikipedia u svom uobičajenom izdanju daleko od savršenog izvora informacija, činjenica da je riječ o golemoj kolekciji ljudskog znanja itekako smeta određenim režimima, koji po svaku cijenu žele kontrolirati protok informacija. Turska je tako prije koji tjedan bez objašnjenja potpuno blokirala pristup stranicama Wikipedije. 

BBC