svijetli primjeri

Tehnološki divovi i njihovi vlasnici obećavaju milijune za borbu protiv koronavirusa. No nije sve u novcu, nude se i drugi resursi

13.04.2020 u 19:22

Bionic
Reading

Najveće tehnološke tvrtke - Apple, Amazon, Alphabet, Facebook i Microsoft - zajedno vrijede pet trilijuna dolara. Evo što su dosad učinili i što namjeravaju učiniti u borbi protiv pandemije Covida-19

Najnovija vijest kaže da će Jack Dorsey, osnivač i vlasnik Twittera, donirati čak milijardu dolara za borbu protiv pandemije koronavirusa. Riječ je o svoti koja iznosi čak 28 posto njegove imovine. Da bi namaknuo toliki novac, objasnio je Dorsey na Twitteru, postupno će prodavati dionice svoje tvrtke Square, specijalizirane za digitalno plaćanje.

A kad se jednom suzbije pandemija, novac će se preusmjeriti u zdravstvo, školovanje djevojčica i isplatu univerzalnog dohotka. Taj će se novac, kaže, isplaćivati preko njegove zaklade Start Small, i to na transparentan način. Prvih 100.000 dolara uplaćeno je Američkom fondu za hranu.

Američkim bankama hrane novac je uplatio i Jeff Bezos, vlasnik Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu. On je prije pet dana na Instagramu objavio da će 100 milijuna dolara darovati američkim bankama hrane, dok su osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan 25 milijuna dolara donirali za pronalazak lijeka za koronavirus.

Tehnološki divovi posljednjih dana najavili su da će u borbu protiv koronavirusa uložiti više od milijarde dolara, ne nužno u novcu. U tu svotu ulaze krediti za oglašavanje i besplatni softveri za videokonferencije. Netflix je tako 100 milijuna dolara namijenio ljudima koji rade na njegovim produkcijama, a Facebook je istu svotu namijenio malim tvrtkama, dijelom u novcu, dijelom u obliku oglasnog prostora.

U igri je velik novac, ali ne samo on. Pokušavaju se zaustaviti dezinformacije koje kruže internetom, izrađuje se testeri i sigurnosna oprema, doniraju maske i druge medicinske potrepštine. Zdravstvenim djelatnicima i znanstvenicima otvoreni su kanali kako bi im postale dostupne ogromne baze podataka uz pomoć kojih će predvidjeti širenje virusa i njihov utjecaj na mikrosredine poput bolnica.

Osim što je napravio internetsku stranicu i aplikaciju posvećenu koronavirusu te pomno nadgleda sve nove aplikacije vezane uz Covid-19, Apple je dosad donirao 10 milijuna maski zdravstvenim radnicima širom svijeta. Amazon se pak uključio u distribuciju kućnih testova na koronavirus uzimanjem uzorka krvi iz prsta, na čemu radi britanska vlada. Globalno, Amazon je prioritet u distribuciji paketa dao medicinskim potrepštinama te robi za bebe.

U vlasništvu Alphabeta, krovne kompanije pod kojom je i Google, nalazi se i odjel koji se bavi znanošću o životu. Ta tvrtka provodi probne testove na koronavirus na četiri lokacije u Kaliforniji.

Sam Google dosad je donirao između dva i tri milijuna maski. Najveća tražilica na svijetu ponudila je besplatan oglasni prostor vrijedan 250 milijuna dolara koje agencije poput Svjetske zdravstvene organizacije mogu koristiti za razmjenu podataka o sprečavanju širenja koronavirusa.

Google također kreditira oglašavanje i daje zajmove s niskim kamatama malim tvrtkama pogođenim restriktivnim propisima.

I Facebook daruje 720.000 maski zdravstvenim radnicima. Društvena mreža omogućila je i uvid u lokacijske podatke kako bi pomogla u praćenju globalnog širenja virusa. Podatke prikupljene s pametnih telefona Facebook je proslijedio znanstvenicima raznih institucija kao što su Harvardova škola javnog zdravlja T.H. Chan i Nacionalno sveučilište Tsing Hua na Tajvanu kako bi izučili kretanje i obrasce društvenog ponašanja.

Microsoftove chatbote koriste liječnici širom svijeta, a kompanija surađuje i sa Sveučilištem u Washingtonu kako bi se vizualizacijom podataka predvidio vrhunac pandemije i njegov pritisak na zdravstvene sustave. Uz to, tvrtka je objavila besplatan set akademskih članaka na temu koronavirusa.

Najbogatiji daju novac i osobno. Eto, osnivač Microsofta Bill Gates financira rad pogona u kojima se istražuje sedam potencijalnih cjepiva protiv koronavirusa, mada će na tome izgubiti milijarde dolara.

Gostujući prošli tjedan u emisiji 'The Daily Show', Gates je ustvrdio kako bi se njegova filantropska organizacija, Zaklada Gates, mogla mobilizirati brže od vlada da bi se borila protiv epidemije koronavirusa. Poluumirovljeni osnivač Microsofta izabrao je sedam najboljih kandidata za izradu cjepiva u koje ulaže svoj novac.

'Iako će na kraju ostati samo dvije, uložit ćemo novac u svih sedam tvornica kako ne bismo gubili vrijeme na pitanje koje cjepivo djeluje i tek onda gradili pogone', objasnio je svoj plan.

Gates već godinama upozorava na opasnost od pojave pandemije i njegova je zaklada već uložila 100 milijuna dolara u suzbijanje koronavirusa.

Tim novcem želi se ubrzati otkrivanje lijeka ili cjepiva, pomoći u zbrinjavanju oboljelih i zaštititi rizičnu populaciju. Od ukupnog iznosa, 60 milijuna dolara ide za dijagnostiku, liječenje i cjepiva; 20 milijuna dolara namijenjeno je tehničkoj pomoći pogođenim područjima, a 20 milijuna dolara namijenjeno je razvoju preventivnih sustava u podsaharskoj Africi i južnoj Aziji.

I Amazon pokreće fond vrijedan 25 milijuna dolara, namijenjen dostavljačima robe i sezonskim radnicima. Amazon će tim novcem velikodušno platiti dva tjedna bolovanja zaraženim zaposlenicima.

Jeff Bezos osobno će pak donirati 100 milijuna dolara bankama hrane, kojima su od pojave pandemije dobrano ispražnjena skladišta.

Ali nije jedini. Apple, Laurene Powell Jobs i Leonardo DiCaprio udružili su se kako bi pokrenuli novu organizaciju America's Food Fund, a prvi korisnik ovog fonda bit će organizacija Feeding America.

Bezos i Amazon radili su iza scene tijekom pandemije i kontaktirali sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, pružili informatičku podršku i organizirali isporuke testnih setova u Velikoj Britaniji. Amazon je s Microsoftom donirao milijun dolara fondu za koronavirus sa sjedištem u Seattleu.

Iako su od izbijanja pandemije stradali bankovni računi većine najbogatijih ljudi na svijetu, Bezos može mirno spavati. On je jedina osoba s Bloombergova indeksa milijardera koja ove godine nije izgubila novac. Dapače, njegova neto vrijednost čak je porasla za 5,9 milijardi dolara.

Gatesovi su se najviše isprsili, no velik novac izdvaja i Jack Ma, osnivač Alibabe i najbogatiji čovjek u Kini. On će kroz svoju fondaciju izdvojiti 14,4 milijuna dolara; 5,8 milijuna namijenjeno je vladinim istraživačkim centrima koji rade na cjepivu. Alibaba je prije toga pokrenula fond vrijedan 144 milijuna dolara za kupnju lijekova, namijenjenih ugroženim provincijama Wuhan i Hubei, a istraživačkim centrima koji tragaju za lijekom ili cjepivom nudi i računalnu moć kompanijske umjetne inteligencije.

Još jedan kineski div, kompanija Tencent osnovala je fond od 42,7 milijuna dolara za nabavu medicinskih potrepština namijenjenih Wuhanu. Svojedobno je i Microsoft uplatio 142.400 dolara za podršku ugroženim kineskim provincijama, a Boeing je tamošnjim medicinskim djelatnicima donirao 250.000 maski.

Elon Musk, alfa i omega Tesle, poznat je kao veliki skeptik kad je riječ o pandemiji koronavirusa. No i on je na kraju darovao više od 1000 ventilatora službenicima u Los Angelesu. Možda bi dao i više, ali situacija je imala utjecaja na stanje njegova bankovnog računa. Naime, prema istom onom Bloombergovom indeksu milijardera, po kojem je Bezos postao još bogatiji, Muskovo je bogatstvo potonulo s 45 na samo 27 milijardi dolara.

Tesla se priključila General Motorsu Co. u isporuci ventilatora poslije apela jednog kupca Teslina automobila. No nakon što je 40 uređaja donirano njujorškim bolnicama pročulo se da oni ne zadovoljavaju tehnološke standarde. Preslabi su za svoju namjenu, a potencijalno su opasni jer bi se preko njih mogao proširiti virus.