'VELIKA J***** RAKETA'

Musk jednom idejom želi kolonizirati Mars i u sat vremena biti bilo gdje na Zemlji

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 02.10.2017 07:46
  • Objavljeno 02.10.2017 u 07:46
BFR na koloniji Mars City

BFR na koloniji Mars City

Izvor: Instagram / Autor: SpaceX

Još jednom je eskcentrični Elon Musk privukao pažnju svijeta na sebe i svoje ideje. U govoru na događanju International Astronautical Congress otkrio je na koji način želi kolonizirati Mars - i istovremeno osigurati nevjerojatno brza putovanja na Zemlji

Plan je u odnosu na prvu najavu programa prije kakvih godinu dana rafiniran, no suština mu je i dalje BFR (Big Fucking Rocket). Podsjetimo, prvotna ideja Elona Muska je smjestiti milijun ljudi na Mars do 2060-tih godina. Osnovni ciljevi se nisu promijenili, no došlo je do revizija u samim tehnologijama za realiziranje projekta. 

Musk naime želi rakete Falcon 9, Falcon Heavy i letjelicu Dragon učiniti potpuno suvišnima s vremenom. Njih bi trebao zamijeniti međuplanetarni transportni sustav (valja privremenog) skraćenog imena BFR (Big Fucking Rocket) - što znači 'velika j***** raketa'. Međutim, dok je prvotni plan sugerirao korištenje ukupno 42 Raptor raketna motora, Musk i SpaceX su ideju razradili da međuplanetarni transportni sustav ipak bude nešto manji (iako i dalje golem!) - uz ukupno 31 glavni motor. 

Ostali sustavi za pristajanje u orbiti i slijetanje ostali su isti kao u prvom planu, otkrio je Musk na događanju IAC (International Astronautical Congress) u Australiji.

Raketa za ama baš sve

Ono što su zamislili u SpaceX-u jest da BFR bude iskorišten umjesto svih postojećih sustava, uz jasno, zadržavanje mogućnosti višestrukog korištenja rakete. Međuplanetarni transportni sustav bi se koristio za mnogo više od onoga što mu ime sugerira (kolonizaciju Marsa, primarno). Do 2024. godine mogao bi poslužiti za dovođenje astronauta na Mjesec ili Mars, što je mnogo brže no što planiraju u NASA-i. 

BFR bi poslužio i za lansiranje satelita, opskrbu Međunarodne svemirske postaje, kojekakve lunarne misije pa i postavljanje trajne ljudske baze na Mjesecu. SpaceX-ove rakete služe za dio ovih stvari već danas, no Musk je za svog govora sugerirao kako će svi postojeći sustavi zapravo biti zamijenjeni univerzalnom golemom raketom. 

Štoviše, dok su postojeće rakete ponovno iskoristive u 70-80 posto dijelova, BFR bi bio potpuno iskoristiv za nova lansiranja. U praksi to znači samo jedno - drastično rezanje troškova lansiranja, usprkos tome što je BFR uistinu golema raketa. 

Optimistični planovi Elona Muska

Konačni cilj je, još jednom vrijedi napomenuti, kolonizacija Marsa. Lani je Elon Musk izjavio kako bi prve posade na Mars mogle stići već 2024. godine, a za ovogodišnjeg govora na konferenciji je rekao kako će prva dva međuplanetarna transportna sustava do Marsa stići već 2022. godine. 

Može li uistinu SpaceX za svega pet godina kreirati potpuno novu raketu, poslati je na drugi planet i uspješno sletjeti - dva puta zaredom? Ovdje vrijedi naglasiti kako BFR može nositi 20-50 tona korisnog tereta, dok smo na Mars do sada spuštali tek oko jednu tonu!

Ako je za suditi po dosadašnjem razvoju, ovi planovi su (pre)optimistični. SpaceX još uvijek nije lansirao niti jednog astronauta ni u orbitu Zemlje, a kamoli na drugo tijelo. Falcon Heavy, najveća raketa SpaceX-a još uvijek nije lansirana, iako su planovi za nju trebali biti izvedeni još 2013. godine. 

Ipak, stvari napreduju. Musk je na konferenciji napomenuo kako će se Falcon Heavy vinuti u nebo do konca ove godine. 

Elon Musk

Izvor: Reuters / Autor: Rebecca Cook

Pa zašto ne bismo putovali raketama i po Zemlji?

'Velika j***** raketa' ima još više ciljeva. Pored svega spomenutog - uobičajenih misija opskrbe i lansiranja satelita te smještanja prvih kolonija na druga tijela u Sunčevom sustavu, golemom raketom SpaceX planira prevoziti ljude i po Zemlji. 

Nije šala. Kada bi se BFR dokazao s određenim brojem misija, u budućnosti su u SpaceX-u zamislili sustav kojim bi se na bilo koju točku na Zemlji moglo doći u manje od sat vremena - korištenjem iste rakete. Zapravo, većina putovanja između najposjećenijih točki bi trajala manje od pola sata! Evo kako bi to izgledalo:

BFR | Earth to Earth

Autor: SpaceX

Prema prvim procjenama, BFR bi na ovakva putovanja mogao smjestiti između 80 i 200 putnika. Musk ipak nije otkrio mnogo više, već je ovako ekscentričnom idejom zaključio svoj govor na ovogodišnjem IAC-u. Stoga nije jasno niti koliko bi uopće komforno moglo biti ovakvo putovanje niti išta drugo. 

Ipak, Musk je rekao kako bi ovakvo putovanje moglo biti jednako jeftino kao današnja višesatna putovanja zrakoplovima. Sve u svemu - mnogo velikih i otkačenih ideja, o kojima će suditi tek vrijeme.

Cijeli Muskov govor 'Making Life Multiplanetary' moguće je pogledati u nastavku: 

Making Life Multiplanetary

Autor: SpaceX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!