KOMPAKTNO, MODERNO i SIGURNO

Čovjek s drugog planeta: Ovako je Musk zamislio odijelo za Mars

25.08.2017 u 14:58

Bionic
Reading

Elon Musk objavio je prvu fotografiju SpaceX svemirskog odijela, kojim bi se trebali služiti astronauti na putu do Marsa. Fotografija nije prikaz koncepta ili prototipa, već stvarnog funkcionalnog odijela, a zbog kompaktnosti i dizajna izgleda kao iz sci-fi filmova

Odijelo je za sada testirano na Zemlji, a u danima koji slijede Elon Musk i njegova tvrtka SpaceX trebali bi otkriti više informacija o svemu. Kako piše Musk, osmišljavanje novog odijela za astronaute bilo je iznimno teško - jer je valjalo naći balans između estetike i funkcionalnosti. Prema prvim reakcijama, čini se kako su napravili pun pogodak. 

Vrijedi podsjetiti kako Musk planira niz međuplanetarnih misija između Marsa i Zemlje, s konačnim ciljem uspostave ljudske kolonije na Crvenom planetu. S obzirom da su postojeća astronautska odijela golemih dimenzija i vrlo nezgrapna za korištenje, čini se kako su u SpaceX-u (Space Exploration Technologies Corporation) napravili nevjerojatan korak naprijed. 

Naravno, na rezultate testova i hoće li ovo biti finalni izgled novog odijela za astronaute tek treba čekati. Nije teško zamisliti nova odijela u letjelici Crew Dragon

Kad je riječ o novim koracima za istraživanje svemira, valja se sjetiti i toga da su dva privatna putnika zakupila SpaceX-ovu ponudu o putu oko Mjeseca, potencijalno već 2018. godine. Možda će upravo oni biti prvi ljudi koji će imati priliku koristiti nova astronautska odijela.