I U POSLJEDNJEM UTOČIŠTU

MSN/Windows Live Messenger broji zadnje dane

01.09.2014 u 09:35

Bionic
Reading

Servis koji postoji od srpnja 1999. godine za veći dio populacije je prestao funkcionirati još 2013. godine. Ipak, zadržao se u Kini, zahvaljujući dogovoru Skypea i internetskog portala Tom.com. Trebao bi prestati s radom do kraja listopada

Tamošnji korisnici servisa nisu pokazali veće zanimanje za Skype, iako je upravo ta Microsoftova kompanija zaslužna za održavanje Messengera na životu u Kini. Neovisno o tome, korisnici se neće morati brinuti oko gubitka kontakata - a dobit će i kupon vrijedan par američkih dolara za Skype pozive. Upravo će na ovom drugom Microsoftovom servisu nastaviti 'živjeti' svi korisnički računi, no u Kini nisu presretni s tim rješenjem.

Zanimljivo da se u Kini MSN Messenger pojavio tek 2005. godine, a u travnju 2013. je prestao funkcionirati u svim drugim zemljama. 

Prema izvješću iz studenog 2013. godine, u devet godina postojanja Skypea u toj zemlji na njemu se skupilo 100 milijuna korisnika. Te podatke je iznio portal Tom s kojim je suradnja trajala upravo do tog perioda, no Skypeov Judd Harcombe je podatak o broju korisnika pobio riječima da Skype tek globalno ima 300 milijuna korisnika. Nakon prekida suradnje Skype je bio u dogovoru s GMF-om, a servis je 'prilagođen kineskim propisima'.

Čini se kako je konkurencija imala veliku ulogu u Microsoftovom povlačenju MSN servisa - Tenecentov QQ je s vremenom pridobio veći udio korisnika (sada oko 200 milijuna).