TEHNO SAVJETI

Može li vam tehnologija pomoći u štednji energije? Može, pogledajte kako

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 13.09.2022 11:50
  • Objavljeno 13.09.2022 u 11:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Struja, plin i drugi energenti bit će u nadolazećim tjednima i mjesecima meta poskupljenja. Stoga će dobro doći sve što može pomoći kako bismo smanjili njihovu potrošnju i uštedjeli

Kako biste se što bolje pripremili za nadolazeću jesen, zimu i povećanje cijena energenata, pripremili smo nekoliko prijedloga uređaja koji vam mogu biti korisni pri praćenju i smanjenu potrošnje.

Pametni termostati

Pametne termostate možete koristiti kako biste preciznije regulirali razinu temperature u vašem domu ili uredu, kako bi bila na optimalnoj razini kad ste tamo i kad niste, pa i njome upravljati na daljinu.

Pametna rasvjeta

Osim što koriste manje energije, pametne žarulje dulje traju, a njima je i lako upravljati kako ne bi bile uključene dok ih ne trebate.

Pametni punjači

Uređaji poput pametnih telefona i računala koje ste napunili i dalje vuku struju iz elektrodistributivne mreže, čak i kad su puni. Pametni punjači će detektirati kad je punjenje završilo i prekinuti dotok struje kad ona više nije potrebna.

Solarni punjači

Ovi su uređaji manje učinkoviti za punjenje pametnih telefona, tablet računala i drugih elektroničkih uređaja, ali vas zato to punjenje ništa ne košta. Držite solarni punjač stalno blizu prozora kako bi se konstantno nadopunjavao, a uređaj spojite na punjenje po potrebi.

Pametne utičnice

Pametne utičnice možete upotrijebiti kako biste, primjerice, automatski isključili dotok električne energije uređajima koje više ne koriste. Također ih je moguće povezati s aplikacijom za lakše upravljanje, a pomoću pojedinih modela moguće je pratiti i razinu potrošnje.

Mjerač potrošnje električne energije

Možete nabaviti i zaseban uređaj koji prati koliko vaše kućanstvo, ured i druge prostorije potroše struje. Omogućit će vam praćenje niza parametara pomoću kojih možete lakše otkriti gdje, kako i kad možete smanjiti potrošnju.

Infracrveni panel za grijanje

Panele ovog tipa moguće je postaviti na zid ili strop. Idealni su manje prostroije, urede, kuhinje, dnevne sobe... Troše struju, ali su učinkovitiji jer izravno zagrijavaju objekte i ljude, a pritom ne podižu prašinu.

Reflektori topline za radijatore

Radijatori su često pričvršćeni za zidove, zbog čega nemali dio topline koju emitiraju odlazi u cigle i beton, umjesto u prostoriju koju treba zagrijati. Reflektori tu toplinu vraćaju, čime smanjuju gubitak i ukupnu količinu energije potrebne kako bi vam bilo toplo.

Solarni paneli

Ako si to možete priuštiti i imate pogodnu lokaciju, postavljanje solarnih panela na kuću može značajno pomoći u smanjenju potrošnje električne energije koja pristiže iz elektrodistributivne mreže.

Perlatori i drugi dodaci za slavine i tuševe

Na slavine i glave tuša moguće je staviti dodatke koji će u velikoj mjeri smanjiti potrošnju vode. Doduše, voda nije energent, ali traži energiju kako bi ju se zagrijalo i dragocjen je prirodni resurs.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!