PRAKTIČNA ZNANOST

Može li se matematikom zarađivati na lotu?

07.05.2013 u 15:27

Bionic
Reading

Kako bi i Hrvatska proslavila svjetsku godinu matematike planeta Zemlje, profesorica zagrebačkog PMF-a, dr. sc. Franka Miriam Brückler, osmislila je projekt koji nakon Osijeka dolazi u Split, a potom i u Zagreb i Rijeku

Projekt je svoju mini-turneju započeo u Osijeku, a drugo odredište je Split, gdje će svi zainteresirani 11. svibnja moći aktivno sudjelovati u radionicama i predavanju.

Tijekom radionica i predavanja, dr. sc. Brückler će s kolegom kemičarom Vladimirom Stilinovićem, objasniti brojne pojmove i teme iz svakodnevnog života poput izbornih sustava ili pak uvijek teškog pitanja 'kako igrati na lotu?', a sve kako bi se svim generacijama približila matematika, ali i planet na kojem živimo.

Nakon tog datuma, interaktivna mini-izložba će se moći pogledati u prostorima Francuske Alijanse na adresi Marmontova 3 od 13. do 17. svibnja.

Izložbu, osim postera, čini i 6 izložaka pomoću kojih će se moći, u direktnoj interakciji, naučiti kako se mjeri obujam, odrediti pravi kut pomoću konopca ili pak sudjelovati u vizualnoj kriptografiji. Osim matematike, svaki posjetitelj izložbe moći će ostvariti i popust na učenje francuskog jezika!

Kroz ovaj projekt, i Hrvatska se aktivno uključila u međunarodni UNESCO projekt što su prepoznali pokrovitelji poput Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Hrvatskog matematičkog društva, kao i brojni partneri poput tvrtki Auto Hrvatska, Croatia osiguranje, Dressroom, Messer Croatia plin, Siemens, Stega tisak i Tahograf.

Kako bi zaživio, organizacijski su pomogli Francuska alijansa, Francuski institut, udruga profesor Baltazar i Kreativni atom te 5/GROUP tim.

Više o projektu i programu možete saznati na ovom linku.