S NVIDIA ČIPOM

Može li ovaj skupi (i pametni) gadget zamijeniti obične pećnice?

11.06.2015 u 15:25

Bionic
Reading

Što kad bi pećnice bile pametnije, uz dovoljno kompaktne dimenzije? Odgovor na to pitanje potražili su tvorci pećnice June, kojoj srce čini 'mobilni super-čip' NVIDIA Tegra K1. Zašto je pećnici od tisuću i pol dolara potreban takav četverojezgreni grafički monstrum?

June se smješta na kuhinjsku radnu plohu, a pored K1, u sebi sadrži niz neobičnosti i inovacija. Tu su najmoderniji grijaći elementi, inteligentni senzori, ugrađena vaga, 5-inčni zaslon osjetljiv na dodir, FullHD kamera, Wi-Fi povezivost...ukratko, tvorci ove pećnice htjeli su napraviti računalo koje kuha.

Jedan od osnivača (Nikhil Bhogal) mlade kompanije je radio na dosta tehnologije unutar kamerice Appleovog iPhonea, a koja u pećnici služi za slanje sadržaja na društvene mreže...i identificiranje uobičajenih namirnica koje idu u pećnicu. No, služi i za kontrolu. Iako June ima niz senzora koji se brinu o hrani u svakom trenutku, korisnik uvijek može vidjeti video stream u HD kvaliteti - izravno iz pećnice. June će poslati i obavijest na mobilni uređaj kada je hrana gotova s kuhanjem.

Može li ovaj skupi (i pametni) gadget zamijeniti obične pećnice?


Ipak, s cijenom od 1.500 dolara u prednarudžbi (očekivana maloprodajna cijena je kakvih 3.000 dolara), obični smrtnici teško da će poželjeti ovaj gadget, namijenjen primarno drugim žiteljima Silicijske doline.