VIDEO

Morphees - mobitel koji mijenja oblik

29.04.2013 u 14:55

Bionic
Reading

Istraživači su kombinirali savitljive materijale s ciljem kreiranja mobilnog uređaja koji mijenja oblik ovisno o uslugama koje pruža i željama korisnika

Britanski znanstvenici predstavit će prototip mobilnog uređaja koji će moći mijenjati svoj oblik ovisno o želji korisnika.

Tim istraživača sa Sveučilišta Bristol, željelo je mobilnim uređajima dodati još jednu dimenziju u interakciji s korisnicima - onu fleksibilnosti. Stoga su u izradi svog prototipa koristili materijale koji mijenjanju oblik poput elektroaktivnog polimera i memorijskih slitina.

Dr. Anne Roudaut, asistentica u Odjelu za računalnu znanost, istaknula je kako bi ovaj prototip trebao biti korak bliže mobilnim uređajima koji će mijenjati oblik prema korisnikovim željama i potrebama.

'Zamislite da možete preuzeti igricu, a vaš uređaj se nakon toga pretvori u igraću konzolu kako bi vam olakšao igranje. Ili se pretvori u lopticu za uklanjanje stresa, ako ste pod stresom. Ili da se presavine i tako zakrije dio ekrana kada se upisuje lozinka, kako prolaznici ne bi mogli pročitati osjetljive podatke', kaže Roudaut.

Jedan od prototipa koji će biti predstavljeni nazvan je Morphees i okarakteriziran kao 'fleksibilan mobilni uređaj koji može promijeniti oblik na zahtjev kako bi bolje odgovarao uslugama koje će pružati'.

Istraživači ističu kako se radi samo o prototipu te kako bi trebalo još istraživati same fleksibilne materijale jer se postavlja pitanje njihove izdržljivosti i životnog vijeka.

Prototip Morphees