NEOBIČNA POJAVA ILI?

More na našoj strani Jadrana iznadprosječno hladno

08.07.2013 u 09:07

Bionic
Reading

Kada se uspoređuju s višegodišnjim prosjekom, površinske temperature mora bitno su niže od uobičajenih. Satelitska mjerenja u analizi centra 'Adriatic sea forecasting system' sugeriraju da su površinske temperature mora na većem dijelu Jadrana niže od 0,5°C do čak 3°C u odnosu na prosjek.

Odstupanja su najveća uz crnogorsku i albansku obalu, ali i dio obale srednje i južne Dalmacije. Prosječne ili blago natprosječne temperature zabilježene su većinom na otvorenom moru. More na Jadranu najtoplije uz istočnu talijansku obalu, a najviših 26°C mjeri se oko poluotoka Gargano, piše portal Crometeo

Prema podacima DHMZ-a, u Hrvatskoj je more najtoplije tijekom nedjelje bilo u Puli i Lastovu s izmjerena 24°C. Drugdje je većinom od 21 do 23°C. Od svih mjernih točaka, izdvaja se Šibenik gdje je u 8 sati ujutro izmjereno samo 19°C. Da je more zaista hladno na šibenskom području potvrđuju i kolege iz Šibenik meteo koji kažu da je šibenskim plažama više onih koji se odlučuju na sunčanje nego na kupanje.


Iako zadnjih dana ni tjedana nad Hrvatskom nije bilo značajnih ciklonalnih ni frontalnih aktivnosti, a temperature zraka prelaze vrućih 30°C, more je ipak hladnije od prosjeka. To je zbog višednevnog uspostavljenog sjevernog visinskog strujanja nad Jadranom koje je donijelo buru. Valovi bure miješaju slojeve mora tako da do površine dolaze hladniji slojevi iz dubljih predjela.

Bura je zadnjih dana podno Velebita imala česte olujne udare, a čak i tijekom nedjelje zabilježeni su udari preko 100km/h. Na šibenskom području udari bure danas prelaze 50km/h. Bure će biti i dalje na sjevernom Jadranu, a u Dalmaciji će sljedećih dana značajno oslabiti pa će temperature mora biti u laganom porastu.