PROŠIRENJE ZABRANE

Morat ćemo se odreći laptopa na letovima za Ameriku?

11.05.2017 u 13:44

Bionic
Reading

Moguće je kako će američko Ministarstvo domovinske sigurnosti proširiti zabranu unosa laptopa u kabine zrakoplova na sve letove iz Europe u Sjedinjene Države

Putnici na letovima iz Europe u SAD morat će laptope i druga prijenosna računala pohraniti s ostalom prtljagom u teretni dio zrakoplova ako američke vlasti odluče proširiti zabranu unosa tih uređaja u kabine zrakoplova i na europske države.

Ministarstvo domovinske sigurnosti zasad nije donijelo konačnu odluku hoće li proširiti zabranu ili ne. Ministar John Kelly planira o tome iza zatvorenih vrata razgovarati sa zastupnicima u američkom Senatu.

Zabrana unosa laptopa i tablet računala u kabine zrakoplova prvotno je najavljena u ožujku ove godine, nakon što su obavještajci otkrili načine kako je moguće prijenosna računala pretvoriti u bombe. 

U to vrijeme odnosila se samo na putnike koji u SAD stižu iz Jordana, Katra, Kuvajta, Maroka, Ujedinjenih Arapskih Emriata, Saudijske Arabije i Turske. Ta je zabrana još na snazi.

Zasad se nagađa hoće li eventualno proširenje zabrane uključiti sve ili samo neke europske zemlje, a vlasti proučavaju kako mogu spriječiti eksplozije litijskih baterija u dijelu zrakoplova namijenjenom prtljazi putnika. Naime, europski regulatori su upozorili kako bi postavljanje stotina elektroničkih uređaja na jedno mjesto tijekom dugotrajnih letova moglo povećati rizik od požara.

Osim putnika, zabrana bi se mogla negativno odraziti i na veliki broj avio-prijevoznika, kako u SAD-u tako i u Europi. 

Više: Mac Rumors