STIŽE LI 'SKYNET'?

Mobiteli nove generacije će 'razmišljati', jeste li spremni?

02.03.2015 u 12:58

Bionic
Reading

Qualcomm je na ovogodišnjem MWC-u otkrio planove za svoj sljedeći čip, Snadpragon 820 - koji će svjetlo dana ugledati na posebno razvijenoj kombinaciji hardvera i softvera, platformi nazvanoj Zeroth. Riječ je o 'prvoj kognitivnoj računalnoj platformi', koja će mobilnim uređajima omogućiti 'učenje' i 'predviđanje' korisnikovih potreba

Još prije nekoliko godina, Qualcomm je najavio da priprema pametne telefone koji će moći 'učiti' o sebi, okolišu i korisnicima. Tehnološki je sad to već moguće, barem ako je za suditi po najavi ovog proizvođača čipova. Mobiteli sljedeće generacije tako će znati pokrenuti neku radnju samostalno, bez potrebe za inputom korisnika.

S tehničke strane priče ovaj proizvođač nije otkrio mnogo toga vezanog za nadolazeći čip - što je i logično s obzirom na to da se njihov top proizvod, Snapdragon 810 tek počeo isporučivati u uređajima. Zna se kako će 820-tka donijeti novu posebno dizajniranu 64-bitnu arhitekturu pod kodnim imenom Kryo, koja će osigurati više performanse uz nižu potrošnju. Pretpostavlja se da će se prvi uređaji s novim čipom pojaviti tek u 2016. godini.


Istovremeno, na MWC sajmu u Barceloni Qualcomm je otkrio i novu tehnologiju za skeniranje otisaka prstiju, Snapdragon Sense ID:

Riječ je o rješenju koje otisak prsta skenira 'trodimenzionalno zahvaljujući ultrazvuku', no bitnija stavka je to da će se uređaje moći otključati čak i kada su prsti masni i prljavi, baš kao i to da će skener ove vrste moći raditi kroz staklo, metal i druge površine.

To znači da proizvođači neće morati integrirati skener u fizičke 'Home' tipke na svojim uređajima već primjerice u sklopu okvira uređaja i sl.

Qualcomm navodi da tehnologiju već sada testiraju razni proizvođači, a prve uređaje koji je koriste valja očekivati već ove godine.

Od ostalih novosti, kompanija je izjavila kako su u 2014. godini isporučili gotovo milijardu čipova proizvođačima (920 milijuna), kao i to da će integrirati posebnu podršku za odabrane Cyanogen značajke i mogućnosti.