zbog invazije na ukrajinu

Mobile World Congress u Barceloni zabranio ruski paviljon

28.02.2022 u 13:55

Bionic
Reading

Udruga mobilnih operatera GSMA, koja koordinira Mobile World Congress u Barceloni, "osudila je energično" rusku invaziju na Ukrajinu oduzevši Rusiji paviljon na tom međunarodnom sajmu otvorenom u ponedjeljak. GSMA je priopćio da "poštujući sve sankcije i vladine politike nastale u ovoj situaciji neće biti ruskog paviljona na sajmu" mobilne tehnologije

Tom odlukom nisu pogođene ruske kompanije i posjetitelji iz Rusije, no organizator je napomenuo kako će čitavo vrijeme revidirati organizaciju tog događaja sukladno informacijama koje će dobivati.

GSMA nije navela koliko bi kompanija ili građana iz Rusije i Ukrajine trebalo sudjelovati ovaj tjedan na sajmu na kojem se očekuje između 40.000 i 60.000 posjetitelja.

Na internetskoj stranici Mobile World Congressa je popis sudionika na kojem se nalazi Russian Export Center, državna institucija koja potiče ruske izvoznike, a koja je trebala imati zabranjeni paviljon. Na popisu sudionika je i operater ruskih satelita Russian Satellite Communication Company, banka za izvoz i uvoz Eximbank, a također i kompanija za kibernetičku sigurnost Kaspersky.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Španjolski premijer Pedro Sánchez je u nedjelju tijekom večere u Barceloni, uoči otvaranja sajma, branio sankcije koje su zemlje EU-a uvele Rusiji. U njegovom društvu bio je i španjolski kralj Felipe VI. Kralj je rekao kako je Španjolska predana u pomoći Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici kako bi se riješila situacija u Ukrajini. Sánchez je pak napomenuo kako će sankcije uvedene Rusiji trajati dok se ne povuče iz čitave Ukrajine.