ROĐEN 1968.

Miš slavi 40. rođendan

  • Autor: G.M.
  • Zadnja izmjena 09.12.2008 13:37
  • Objavljeno 09.12.2008 u 11:34
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na današnji dan 1968. godine Douglas Engelbart demonstrirao je rad s računalom putem novog uređaja za unos zapovijedi - miša

Miš je razvijen u Institutu Stanford Research u Kaliforniji, u sklopu većeg projekta nazvanog NLS (Englebart Online System). Dr. Engelbart je htio razviti računalo koje bi ljudima služilo kao alat za efikasnije obavljanje svakodnevnih poslova. U sklopu razvoja takvog računala miš je bio samo jedna od komponenti.

Jedan od sudionika projekta, dr. Rulifson, kaže da je puno fascinantnije bilo što su uspjeli natjerati NLS računalo da obrađuje tekst, ali prilikom demonstracije svi su bili fascinirani mišem kao uređajem za prenošenje zapovijedi računalu. Rulifson smatra da su se ljudi tada morali uhvatiti za nešto opipljivo. Prvi model miša, izrađen za demonstraciju NLS-a, bio je napravljen od drveta.

Većina razvojnih inženjera s projekta NLS je prešla u Xeroxove laboratorije u Palo Altu gdje je Bill English doradio miša ugradnjom kuglice za očitavanje smjera kretanja. English je bio inženjer odgovoran za izgradnju Engelbartovog miša u sklopu NLS projekta.

Računalo proizašlo iz NLS projekta kasnije je postalo dio Arpaneta, mreže za razmjenu važnih poruka i podataka u slučaju nuklearnog rata, koja se razvijala 1960-ih. NLS računalo, Engelbartov miš i Arpanet danas su prerasli u osobna računala čija je standardna oprema miš i pristup internetu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi