SPACE FORCE

Minijaturni svemirski brod: Američka vojska ima novu misiju za zrakoplov X-37B

18.05.2020 u 13:59

Bionic
Reading

Druga misija koju će zrakloplov vršiti za novu granu američke vojske bit će pokusi za NASA-u i druge agencije

Američki Space Force prošle je srijede službeno najavio drugo lansiranje raketnog zrakoplova X-37B koje je u orbitu isporučio nekoliko mjernih instrumenata iz NASA-e i vojske.

Tajnica Space Forcea Barbara Barrett nadgledala je program X-37B te je uzlijetanje najavila putem svoje stranice na Twitteru, nazvavši misiju 'najboljim primjerom dobrog odnosa između vlade i industrije koji poboljšava područje državne sigurnosti'.

Letjelica bez posade koja po obliku vrlo podsjeća na minijaturni svemirski šatl rezultat je višegodišnjeg tajnog projekta zračnih snaga SAD-a. X-37B je već na nekoliko navrata išao na dugotrajne misije u svemir koje su, prema Cnetu, znale trajati i po dvije godine.

Što se najnovijeg leta tiče, Barett tvrdi da će svemirski zrakoplov u orbitu isporučiti mali satelit pod imenom FalconSat-8, kao i nekoliko pokusa koji pripadaju zračnim snagama, NASA-i i laboratoriju američke ratne mornarice. Pokusi će, među ostalim, mjeriti utjecaj zračenja na sjemenke i pretvaranje sunčeve energije u frekvencije koje se mogu prenijeti na površinu.

Tajni agent X-37B

Barrett je najavila da će sljedeći let X-37B biti prenošen uživo putem Space Foundationa. 'Ovo će biti prva misija X-37B koja će koristiti servisni modul na kojem će se vršiti eksperimenti' rekao je Randy Walden, ravnatelj ureda za brze odgovore Američkih zračnih snaga.

Prvi let Space Forcea obavljen uspješno je obavljen kada je komunikacijski satelit bio lansiran iz Cape Canaverala.

Američki Space Force prvi put je predstavljen javnosti u sklopu govora američkog predsjednika Trumpa 2018. te je formalno utemeljen u prosincu 2019. Prva nova grana američkih vojnih snaga u nekoliko desetljeća pod nadzorom je tajništva američkih zračnih snaga.

Posljednja misija X-37B završena je prošlog listopada kad su dvije letjelice ovog tipa sletjele nakon 780 dana provedenih u orbiti. Dva orbitalna vozila su, naglašava izvor, zajedno završila pet misija te u svemiru provela sveukupno sedam godina i deset mjeseci.