UGROŽENI WINDOWSI XP

Microsoft upozorava na sigurnosni propust

07.07.2009 u 11:52

Bionic
Reading

Ozbiljan sigurnosni propust u Internet Exploreru hakerima omogućava preuzimanje kontrole nad računalima s operativnim sustavima Windows XP i Windows 2003 Server. Microsoft ubrzano radi na otklanjanju problema

Softverski div Microsoft rijetko se obraća javnosti s upozorenjem o sigurnosnim propustima. Uglavnom se radi o 'tihim' popravcima koji stižu na naša računala svakog drugog utorka u mjesecu. Ovaj propust se čini prilično opasnim, dočim je tvorac Windowsa spreman prekinuti taj ritam izdavanja zakrpa. Takva odstupanja se čine vrlo rijetko, a zadnji puta se dogodilo u listopadu prošle godine, kada je napravljena zakrpa za virus Conficker, za koji se smatralo da bi mogao izazvati računalnu pandemiju.

Spomenuti sigurnosni propust pogađa korisnika Internet Explorera i Windowsa XP ili Windowsa Server 2003. Već tjedan dana hakeri užurbano rade na izradi internetskih stranica kojima pokušavaju zaraziti što veći broj računala i na taj način preuzeti kontrolu nad njima. Korisnik svoje računalo može zaraziti običnom posjetom takve stranice na koju će ga u najvećem broju slučajeva dovesti adresa napisana u spam elektroničkoj pošti.

Propust se javio u interakciji Media Playera i Internet Explorera, pa Microsoft poziva korisnika da isključi integraciju ta dva softvera na njihovoj stranici. Link s uputama kako to učiniti se nalazi ispod ovog teksta. U trenutku kada se napravi zakrpa koja će zapriječiti ulaz hakerima, korisnici će moći ponovno integrirati ova dva programa.