OPEN SOURCE VODE

Microsoft predstavio projekt PlugBlog

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 09.01.2009 12:48
  • Objavljeno 09.01.2009 u 12:32
tipkovnica laptop

tipkovnica laptop

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

U suradnji sa studentima Fakulteta organizacije i informatike i Microsoftovim inovacijskim centrom u Varaždinu, Microsoft je pokrenuo Open Source projekt razvoja softverskih dodataka za aplikacije namijenjene pisanju i obradi blog članaka

Microsoft je u suradnji sa studentima varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike i Microsoftovim inovacijskim centrom pokrenuo PlugBlog, novi Open Source projekt, odnosno razvoj rješenja na načelima otvorenog koda. Cilj projekta je unaprijediti funkcionalnost Windows Live Writer aplikacije za pisanje i obradu blog članaka nizom softverskih dodataka, te osigurati osnovu za njezino jednostavno povezivanje s hrvatskim blog servisima. Sudionici projekta će dokumentirati cijeli proces i napisati opsežnu prateću dokumentaciju kako bi drugim programerima olakšali daljnju izradu dodataka.

Sam Live Writer je dio Windows Live platforme koja pruža niz aplikacija i usluga za krajnje korisnike, poput Windows Live Messenger sustava za razmjenu instant-poruka, Hotmail usluge za elektroničku poštu, tražilice Live Search, sustava za organiziranje fotografija Live Gallery i mnogih drugih. Projekt se izvodi u sklopu Microsoftova inovacijskog centra u Varaždinu, u kojem je za te potrebe otvoren i posebni Open Source laboratorij.

Projekt je pokrenut tijekom ovog mjeseca, a prema planu bi se trebao zaključiti do ožujka naredne godine. Svi zainteresirani za rad na PlugBlogu mogu se pridružiti projektu na stranicama Microsoftova CodePlex portala na adresi www.codeplex.com/PlugBlog, na kojima se nalaze i dodatne informacije o samoj inicijativi.

Microsoft već dugi niz godina ulaže u projekte otvorenog koda. Uz suradnju na ovogodišnjoj OsCon konferenciji o Open Source rješenjima, korporacija surađuje s mnogim tvrtkama, kao što su primjerice Novell, MySql, Zend i Xen, a u cilju da krajnjim korisnicima ponudi kvalitetnija i međusobno uskladiva rješenja. Više informacija o Microsoftu i Open Source projektima potražite na internetskim stranicama www.microsoft.com/opensource

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi