S MODE

Microsoft polaže velike nade u budućnost Windowsa 10 S

09.03.2018 u 11:07

Bionic
Reading

Windows 10 S posebna je i mnogima prilično omražena verzija poznatog operativnog sustava koju je Microsoft stvorio za rad u obrazovnim ustanovama. Evo što kompanija planira s njom napraviti

Microsoft je jasno izrazio namjeru pretvaranja Windowsa 10 S iz samostojećeg operativnog sustava u specijalni 'mod', a promjena na snagu stupa već sa novom nadogradnjom najavljenom za proljeće. Dobra strana priče je da kompanija nadogradnju iz postojeće 'S' verzije sustava u Home i Professional ne planira naplaćivati.

Korporativni potpredsjednik odjela za operativne sustave uz Microsoftu Joe Belfiore potvrdio je da će S mod biti dostupan na svim trenutnium verzijama Windowsa, izvještava Tech Radar.

Ovo su trenutno najbolji ultralaki laptopi Izvor: Huawei / Autor: Huawei

Novo doba

Tako ćete moći kupiti PC sa ugrađenim Windows 10 Home ili Pro koji nude opciju aktiviranja S moda, dok će kompanije moći kupiti Windows 10 Enterprise koji ima automatski aktivirani mod S. Nakon što kupite računalo ili operativni sustav, imat ćete opciju deaktiviranja S moda i besplatne nadogradnje u punu verziju Windowsa 10, bili vi poslovni ili privatni korisnik.

Kao što vjerojatno i sami znate, Windows 10 S je perolaka verzija punokrvne 'desetice' koja je zbog povećane sigurnosti ograničena isključivo na aplikacije iz Microsoft Storea. Windows 10 S također nudi lakše podešavanje postavki i instalaciju većeg broja konfiguracija u uredskom ili školskom okružju.

Kao što smo već spomenuli, Belfiore je naglasio da S mod dolazi sa sljedećom velikom nadogradnjom Windowsa 10 pod imenom Spring Creators Update koja bi mogla postati dostupnom već idućeg mjeseca.

Promjena plana

Ovo je vrlo brzi razvoj događaja s obzirom da je Belfiore nedavno na Twitteru objavio da je uvođenje S moda nešto što Microsoft planira napraviti tek iduće godine, a ne već idućeg mjeseca. Microsoft također, sudeći prema sadržaju bloga, namjerava S mod promovirati kao primarni način rada svojeg popularnog sustava.

Oni, naime, vjeruju da će nakon njegovog uvođenja puno veći broj korisnika zapravo htjeti raditi u S modu koji planiraju plasirati kao primarni mod rada u novoj liniji licenciranih prijenosnika.