IZNENAĐENJE ZA IZNENAĐENJEM

Microsoft Office učinio besplatnim za iOS i Android platforme!

06.11.2014 u 22:40

Bionic
Reading

Nizu iznenađujućih poteza iz Redmonda pridružila se i današnja objava Microsofta u kojoj navode da korisnici mobilnih Office aplikacija više ne trebaju Office 365 pretplatu kako bi mogli stvarati i uređivati dokumente. U zasebnom tekstu, kompanija je otkrila i kako uz Windows 10 stiže prvi Office za Windowse prilagođen upravljanju dodirom

Microsoft je objavio i kako rade na verziji Office paketa aplikacija prilagođenim Android tabletima, no najbitnija objava iz kompanije je to da su mobilne aplikacije sada besplatne za korištenje. S mantrom 'Office posvuda i za svakoga', poruka iz Redmonda je jasna.

Dosadašnje mobilne aplikacije bile su krajnje ograničene bez Office 365 pretplate, a pravac je sada promijenjen. Besplatne verzije će i dalje imati određena ograničenja u smislu funkcionalnosti, no ista će trebati tek krajnje zahtijevnim korisnicima i poslovnom segmentu. Pretplatnici će i dalje imati velikih prednosti, poput dostupnosti Officea posvuda (posebno na računalima), uključenom neograničenom prostoru na OneDriveu i 'nizu drugih pogodnosti', kako navodi kompanija.


Korisnici bi napokon trebali ugledati i verziju Officea za Windows OS namijenjenu upravljanju dodirom, a kompanija je potvrdila kako se to sprema paralelno s izlaskom Windows 10 operativnog sustava. Posebno je zanimljivo to da se kompanija odlučila prvo zadovoljiti iOS korisnike, vođeni logikom da čine značajniji udio na tržištu.

U iOS svijetu najveću izmjenu je doživjela aplikacija za iPhone. Office for Mobile više ne postoji, a baš kao na iPadu, sada će za ovaj Appleov pametni telefon postojati zasebne Word, Excel i PowerPoint aplikacije s mnogo više alata (baš kao na iPadu). Naravno, sve aplikacije su prilagođenije manjim ekranima iPhone uređaja.

Više o svemu je moguće pročitati na službenom blogu, a vlasnici Android tableta se mogu prijaviti za rani pristup Office paketu krojenom za te uređaje.