problemi s cloudom

Microsoft objavio detalje velikog DDoS napada, navodno su odgovorni ruski hakeri

19.06.2023 u 09:33

Bionic
Reading

Računalni div Microsoft početkom mjeseca pretrpio je snažne DDoS napade, a sada su s javnošću odlučili podijeliti nešto više detalja o ovom incidentu

Početkom ovog mjeseca određene Microsoftove usluge u oblaku na platformi Azure pretrpjele su teške DDoS (Distributed Denial of Service) napade, što je nekim korisnicima prouzročilo probleme s uslugama Outlook ili OneDrive.

Microsoft je tada iznio malo detalja o ovom incidentu, ali je u objavi objavljenoj tijekom vikenda potvrdio da su uzrok distribuirani napadi uskraćivanja usluge (DDoS), zlonamjerni čin kojim online zlikovci pokušavaju poremetiti mrežu s ogromnim internetskim prometom.

Budući da Microsoft nudi velik broj usluga temeljenih na oblaku, napad potencijalno može utjecati na milijune njegovih korisnika diljem svijeta, iako iz tvrtke ističu da tek trebaju otkriti točan opseg poremećaja.

Microsoft je rekao da je počeo pratiti aktivnost hakerske skupine, koju je nazvao Storm-1359, koristeći konvenciju imenovanja koju primjenjuje za grupe dok su istrage u tijeku. Dodaje se da je počinitelj ‘usredotočen na ometanje i publicitet’.

Hakerska skupina Anonymous Sudan preuzela je odgovornost za ovaj napad, a posljednjih dana Microsoft je potvrdio za Associated Press (AP) da vjeruje da je to slučaj.

Tvrtka je rekla da nakon istrage incidenta ‘nije vidjela dokaze da je pristupljeno korisničkim podacima ili da su oni ugroženi’, ali je savjetovala klijentima da pregledaju tehničke detalje i preporuke navedene u njezinoj objavi kako bi povećali otpornost svojih sustava.

Anonymous Sudan pojavio se početkom ove godine i tvrdi da cilja na nacije koje se miješaju u sudansku politiku ili promiču antimuslimanska stajališta, navodi Bleeping Computer. Ipak, neki računalni stručnjaci vjeruju da bi skupina mogla imati veze s prokremaljskom hakerskom skupinom Killnet.

Više detalja pročitajte na Microsoftovom blogu.