SJEDE NA PATENTIMA

Microsoft mlati pare na Googleovu Androidu

26.04.2012 u 12:29

Bionic
Reading

Američki softverski div sad ima sporazume o licenciranju tehnologija vezanih za Android i Chrome s četiri od pet velikih tajvanskih proizvođača elektronike

Zadnji u nizu potpisan je s Pegatronom, tvrtkom koja je jedna od najvećih proizvođača elektronike na svijetu, piše Mashable. Pojedinosti nisu objavljene, osim da će Microsoft ubirati tantijeme od te tajvanske tvrtke.

Možda se čini čudnim to što Microsoft prodaje licence vezane uz Googleove proizvode i ostvaruje stotine milijuna dolara prihoda godišnje. To može zato što u vlasništvu ima hrpu patenata za tehnologije koje koriste i Android i Chrome.

Pegatron sklapa uređaje za brojne velike tehnološke tvrtke, poput Applea, HTC-a, HP-a i drugih. Nekad je bio u vlasništvu Asusa, no posluje samostalno od 2010. Prošle godine ostvario je 20 milijardi dolara (oko 114 milijardi kuna) prihoda.

Sporazum s Microsoftom pokriva sve e-čitače, tablete i pametne telefone koje Pegatron proizvodi, a pogoni ih Android ili koriste Chrome. Njime je 70 posto svih uređaja na Androidu u Sjedinjenim Državama pokriveno Microsoftovim licencama.