RAČUNALA

Microsoft je otkrio toliko opasan bug da čak i NSA moli korisnike da instaliraju nadogradnju za Windowse

07.06.2019 u 10:51

Bionic
Reading

NSA i Microsoft mole brojne korisnike da po svaku instaliraju zakrpu za Windowse, jer bi u protivnom bug-ubojica mogao imati katastrofalne posljedice

Microsoft i Državna sigurnosna agencija SAD-a (NSA) požuruju brojne korisnike da nadograde svoje operativne sustave. Razlog? Opasni bug koji je pronađen u ranijim verzijama Microsoftovih Windowsa koji bi opasnom malwareu poput 'WannaCry' ransomwarea mogao omogućiti uništenje ili enkripciju brojnih nezaštićenih uređaja.

Ranjivost nosi ime 'BlueKeep', a mogla bi se proširiti internetom bez ikakve korisničke interakcije poput klikanja na opasne poveznice. Ugroženi sustavi su Windows 7, Windows XP te Server 2003 i 2008.

U SEDAM KORAKA

Sumnjate kako su hakeri preuzeli vašu web kameru? Evo kako ćete provjeriti

Pogledaj galeriju

Ranjivost BlueKeep predstavlja takvu prijetnju da je Microsoft izbacio posebnu nadogradnju za Windowse XP, verziju Windowsa koju kompanija ne podržava još od 2014. Prema trenutnoj procjeni, ranjivo je još oko milijun računala.

Kompanija trenutno moli korisnike da instaliraju zakrpu kako bi spriječili računalnu katastrofu.

Što radi BlueKeep?

BlueKeep je ranjivost koju specifičnim kodom vrlo često zlorabe brojni hakeri te koja se može koristiti za sprovođenje DoS (denial of service) napada. Napadači tako kod mogu iskoristiti za rušenje infrastruktura poput korporativnih mreža, instalaciju ransomwarea i niz drugih vrlo nepoželjnih stvari ukoliko operativni sustav nije 'zakrpan'.