MICROSOFT OFFICE

Microsoft ispravio značajku u Excelu koja je nanosila štetu znanstvenim podacima

23.10.2023 u 12:22

Bionic
Reading

Nova postavka u Excelu korisnicima pruža kontrolu nad značajkom automatske konverzije podataka koja je znanstvenike prisilila da prerade simbole koji predstavljaju ljudske gene

Znanstvenici su 2020. odlučili preraditi alfanumeričke simbole koje su koristili za predstavljanje gena, umjesto da se pozabave značajkom programa Excel koja je tumačila njihova imena kao datume i automatski ih preoblikovala. Jučer je član Excel tima objavio da tvrtka uvodi ažuriranje za Windows i macOS kako bi to popravila.

Excelove automatske pretvorbe namijenjene su lakšem i bržem unosu određenih podataka - brojeva i datuma, na primjer. No za znanstvenike koji koriste brzu stenografiju kako bi stvari učinili čitljivima, to bi moglo uništiti objavljene i recenzirane podatke, kao što je pokazalo istraživanje iz 2016.

Microsoft je detaljno opisao ažuriranje u objavi na blogu ovog tjedna, dodajući potvrdni okvir s oznakom 'Pretvori kontinuirana slova i brojeve u datum.' Ažuriranje se temelji na postavkama automatske pretvorbe podataka koje je tvrtka dodala prošle godine, a koje su uključivale opciju za Excel koja korisniku omogućava učitavanje datoteke bez automatske pretvorbe.

Microsoftov blog dodatno upozorava da Excel izbjegava pretvorbu spremanjem podataka kao teksta, što opet znači da podaci kasnije možda neće raditi za izračune, piše Verge.