MALO DISKRECIJE

Messenger uvodi novu značajku za privatnost, mogla bi vam se svidjeti

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 16.08.2021 10:54
  • Objavljeno 16.08.2021 u 10:06
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jon D / Alamy / Alamy / Profimedia

Najnovija verzija popularne aplikacije za dopisivanje dobila je mogućnost obavljanja audio i videopoziva uz enkripciju s obje strane

Facebook svima želi dati do znanja da popularni Messenger postaje malo 'sigurniji i privatniji'. Kompanija je, prenosi Gizmodo, uvela enkripciju s obje strane u sve vrste poziva na Messengeru.

Oni koji prate nadogradnje za Messenger vjerojatno će ostati malo zbunjeni, s obzirom na to da je navodno već imao enkripciju na oba kraja, no valja uzeti u obzir to da se ona primjenjivala isključivo na razgovore jedan na jedan. Uvođenje sigurnijih razgovora, pišu iz Facebooka, potaknula je pandemija i sukladan joj porast broja poziva - 'više od 150 milijuna dnevno'.

Tim rečeno, enkripcija na oba kraja još nije obuhvatila cijeli Messenger - još ju treba uvesti u grupna dopisivanja i grupne video i zvučne pozive. Ova nadogradnja trenutno je u testiranju te će postati dostupna malom dijelu korisnika u idućih nekoliko tjedana. Kompanija je također najavila uvođenje nestajućih poruka, značajke koja automatski briše poruke nakon određenog roka te je donedavno bila dostupna samo na WhatsAppu.

Za kraj, Facebook testira enkripciju na obje strane za Instagram - test uključuje odrasle osobe iz izabranih država koje će dobiti mogućnost primanja i slanja enkriptiranih poruka i poziva u razgovorima s jednom osobom.