SIGURNOST NA ANDROIDU

Google radi na korisničkoj privatnosti u Play Storeu, pogledajte što su dodali

13.08.2021 u 08:41

Bionic
Reading

Google je aplikacijama u Play Storeu zabranio korištenje posebnog alata pomoću kojeg su se korištenjem lokacijskih usluga sakupljale i nakon toga prodavale korisničke informacije

Google je nedavno potvrdio da je poduzeo mjere protiv kompanije koja prodaje lokacijske informacije korisnika Androida, izvještava Cnet.

Kompanija pod imenom SafeGraph svojim je kupcima prodavala sakupljene podatke koje je nabavila putem aplikacija u koje su njihovi tvorci ubacili specijalni kod. Jedna od kompanija koje su kupovale podatke bili su i Američki centri za kontrolu zaraze koji su sakupljali podatke kao dio odgovora na pandemiju koronavirusa.

Google je svim aplikacijama koje rade sa SafeGraphom poslao sedmerodnevno upozorenje. Aplikacije su morale odstraniti kod koji je pomagao pri sakupljanju podataka za SafeGraph - u protivnom će se susresti sa Googleovim sankcijama.

Ove vijesti o preprodaji korisničkih podataka dolaze u jeku sve češćih prigovora američkih zakonodavaca vezanih uz pružanje pristupa korisničkim podacima. Google je također dobio niz prigovora vezanih uz odnos prema lokacijskim podacima unutar njihovih aplikacija.

Tehnološki div je prošle godine završio na sudu zbog već poznatog sakupljanja podataka svih korisnika Androida i korištenja istih za personalizirani marketing. Kompanija je, tvrde tužioci, nastavila sakupljati korisničke podatke unatoč njihovim postavkama u aplikacijama.

Ovo, uzmemo li u obzir situaciju sa SafeGraphom, znači da je Google najnovijim potezom zapravo osigurao da jedino oni zarađuju na praćenju svojih korisnika.

Što se GPS praćenja tiče, ako ga odlučite zaustaviti, kompanija će vas i dalje nastaviti slijediti nakon što ugasite povijest lokacija, premda sama aplikacija neće bilježiti vaš položaj na uređaju. Ono što možete, spominje izvor, je pauzirati praćenje gašenjem druge postavke pod imenom Web and Apps Activity.