MADE BY SAMSUNG

Memorijski čip od 32 gigabajta

19.06.2009 u 11:36

Bionic
Reading

Korejski Samsung je proizveo pločicu DDR3 memorije namijenjenu ugradnji u serverska računala čiji je kapacitet 32 gigabajta

Samsung je obećao proizvesti memorijski modul kapaciteta 32 gigabajta još u siječnju kada je proizveo svoj prvi 50 nm DDR3 modul od četiri gigabajta. Memorijski modul je namijenjen ugradnji u servere i za sada još ne postoji verzija za osobna računala.

Napon rada modula je 1,35 volti, što je manje od standardnih 1,5, no Samsung tvrdi da je zbog toga uspio postići 20 posto veću propusnost od drugih DDR3 memorija. Još uvijek nije poznata cijena ovog proizvoda, ali će sigurno biti visoka.

Samsung je kućnim korisnicima za početak obećao module od osam gigabajta DDR3 memorije, a s vremenom će stići i oni kapaciteta 32 GB. Trenutno većina kućnih računala i prijenosnika koristi 32-bitne operativne sustave, pa oni nemaju neke koristi od tako velikih memorijskih čipova jer njihov OS prepoznaje tek četiri gigabajta memorije. Tijekom ove godine ćemo vidjeti sve više prelazaka na 64-bitne operativne sustave koji znaju iskoristiti veće količine memorije od četiri gigabajta.