I TAKO TO IDE

Melinda French Gates ima druge planove: Milijarde neće uložiti u zakladu kojom upravlja s bivšim mužem

04.02.2022 u 12:35

Bionic
Reading

CNN Business izvještava o planovima bivše supruge osnivača Microsofta koja, čini se, umjesto ulaganja u zakladu koju je osnovala s mužem ima neke druge ideje

Melinda French Gates se, piše CNN Business, premišlja oko pristupa dijeljenju masivnog bogatstva koje joj je pripalo nakon razvoda sa osnivačem Microsofta Billom Gatesom.

French Gates je navodno odlučila ne dati veći dio bogatstva od 11.4 milijarde dolara u zakladu Bill & Melinda Gates Foundation. Wall Street Journal citira izvore vezane uz temu te naglašava da će French Gates donirati u druge dobrotvorne svrhe.

Odluku je navodno donijela kasno prošle godine kad je objavila prvo svoje pismo Giving Pledgeu, nastojanju koje najbogatije ljude na svijetu potiče da doniraju većinu svojeg bogatstva.

'Suosnovala sam Giving Pledge 2010. godine i obvezala se da ću tijekom života donirati većinu svojeg novca. Danas ponovno potvrđujem tu predanost' napisala je French Gates u pismu. 'Tijekom prošla dva desetljeća sam otkrila da filantropija u najboljem slučaju igra jedinstvenu ulogu u pokretanju napretka uzimanjem investicijskih rizika koje drugi ne mogu ili ne žele istražiti kako bi riješili stare probleme'.

French Gates 2015. je osnovala Pivotal Ventures sa fokusom na ženske i obiteljske probleme u SAD-u. 2019. je donirala 1 milijardu dolara koju će donirati tijekom 10 godina putem Pivotala kako bi promicala jednakost među spolovima.

Gates i French Gates su nakon razvoda odlučili dvije godine testirati kako vode zakladu. Izvršni direktor organizacije Mark Suzman rekao je da je ovaj plan 'tu da osigura kontinuitet zakladinih nastojanja'. Ako nakon ovog testnog razdoblja bivši supružnici odluče otići u odvojenim smjerovima, Gates će ostati šefom i u principu otplatiti French odlazak.