mudrosti tehno maga

Uspjeh je loš učitelj, kaže Bill Gates. Pročitajte koje je još savjete za karijeru podijelio tehno milijarder

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 08.01.2022 22:20
  • Objavljeno 08.01.2022 u 22:20
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Mandel Ngan / AFP / Profimedia

Bivši šef Microsofta i jedan od najpoznatijih tehno milijardera ima nekoliko dobrih ideja namijenjenih svima koji se nalaze na početku poslovne karijere

Bill Gates, jedan od najpoznatijih i do neke mjere najozloglašenijih šefova Microsofta stvorio je imperij na temeljima softverskog diva koji je s vremenom ušao u biznis hardvera te postao jednom od najmoćnijih kompanija na svijetu. Gates također godinama gradi imidž humanitarca i filantropa, donirajući u dobrotvorne svrhe, predlažući ljudima što da čitaju te na koncu - izravnim doprinosom u borbi protiv koronavirusa. Gates je, na kraju dana, nedvojbeno jedan od najvećih tehno milijunaša na svijetu.

  • +11
  • +8

Bill Gates

Izvor: Profimedia / Autor: Isopix / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zahvaljujući godinama iskustva, bivši šef Microsofta došao je do nekoliko ideja koji bi, prema njegovim riječima, mladima mogli biti misli vodilje tijekom poslovne karijere.

'Budite svjesni nadolazećih tehnoloških polja'

Gates toplo savjetuje usavršavanje na poljima znanosti, inženjeringa i ekonomije. Zaposlenike u tim sektorima bivši Microsoftov šef voli zvati 'agentima promjena koje se spremaju svima'. Štoviše, savjetuje im da se informiraju o napretcima u znanosti, matematici i ekonomiji kako bi s mogli lakše ući u ta polja ili, ako ništa drugo, s njima biti u kontaktu.

'Ne morate ići tako daleko da učite programirati. Dovoljno je da znate što programeri rade.' rekao je Gates.

'Isplati se biti optimističan'

Gates je tijekom svečanog ispraćja studenata održanog na sveučilištu Stanford rekao da se optimizam jako često otpisuje kao lažna nada te je naglasio da također postoje stvari poput neopravdanog beznađa. Drugim riječima, Microsofotv bivši šef uvjeren je da pesimizam u karijeri ne vodi daleko. Oprez je uvijek koristan, no prije svega - pozitivnost je ključ uspjeha.

'Na kraju priče najvažnije je da ustrajete', rekao je Gates.

'Budite oprezni s uspjehom'

Prema Gatesu, uspjeh je uvijek 'loš učitelj' koji 'zavodi pametne ljude i daje im lažan osjećaj sigurnosti - kao da ne mogu izgubiti'. Drugim riječima, puno je izvjesnije da ćete naučiti više iz izazovnih situacija u kojima ne uspijete nego iz onih u kojima sve riješite bez ikakvih poteškoća.

'Borite se za veće dobro'

Gates je, što god govoili o njemu, aktivist koji ljude želi inspirirati da postanu aktvistima. Tijekom govora za National Urban League održanog početkom prošlog desetljeća, rekao je da 'Svako ljudsko biće ima istu vrijednost i da zaslužuju zdrav i produktivan život.' Prema njemu, uspjeh ne bi smio zavisiti o pojedinčevoj rasi ili prihodima roditelja'.

Ako mislite da su složeni zadaci prevelike prepreke, Gates ima savjet. U govoru pred studentima Harvarda istaknuo je da ih složenost ne smije obeshrabriti. 'Budite aktivisti i borite se protiv velikih nejednakosti. To će iskustvo postati jednim od najvećih smjernica vaše karijere - i života'.

'Znajte ono u čemu ste dobri'

Kad se javljate na oglas ili pričate o sebi tijekom intervjua, morate biti svjesni područja u kojima ste dobri te koja cijenite. Gates tvrdi da ćete u velikom broju slučajeva najveću snagu pronaći u onome što ste radili kao tinejdžer: pisanju, čitanju, kodiranju, gejmingu, sportu i tako dalje. Ne mora se raditi o karijeri koja će vam definirati život, već nečemu čime ćete se baviti tijekom bar jednoga dijela karijere.

'Ne precjenjujte svoju inteligenciju'

Inteligencija će vam pomoći u samo jednom dijelu karijere, kaže Gates. To što ste pametni ne znači da ste automatski u prednosti pred drugima. Ako želite poboljšati svoje vještine rukovođenja, inteligencija vam može pomoći, no ona nikad nije konačno rješenje. Poradite na međuljudskim odnosima i vodite računa o talentima drugih ljudi - te će vam vještine definitivno pomoći.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!