ZOVU GA EL GATO

'Mačji' ransomware može pokrasti vaše SMS-ove

12.08.2016 u 08:32

Bionic
Reading

Ransomware već neko vrijeme nije ograničen samo na osobna računala s operativnim sustavom Windows. Nova inačica zlonamjernog softvera cilja na pametne telefone i tablet računala pogonjena Androidom

Osim što će enkriptirati datoteke na zaraženom mobitelu i onemogućiti vam pristup mobitelu, El Gato može i pokrasti vaše SMS-ove. Ime nije dobio slučajno, no o tom ćemo reći više nešto kasnije.

Zlonamjerni softver otkrio je tim iz McAfee Labs Mobile Malware Researcha, koji tvrdi kako El Gato ima mogućnosti botneta, upravljačku ploču na webu i prisutan je na legalnom dobavljaču usluga računalstva u oblaku.

Programiran je za često provjeravanje svog poslužitelja za upravljanje i zapovijedanje, koji hakerima omogućava slanje programskih zapovijedi na zaražene uređaje putem HTTP-a i bez enkripcije.


Za razliku od uobičajenog ransomwarea, El Gato ne dolazi sa zahtjevom za otkupninu, niti traži novac za dekripciju datoteka. Umjesto toga prikazuje sliku mačke na prozoru.

Da priča bude neobičnija, u programskom kodu El Gata navedene su upute kako dekriptirati pogođene datoteke. To upućuje na zaključak kako je riječ o malveru koji je još uvijek u razvoju.

Više:Neowin